Antropoložka: Nález u Dobronína nebyl v dobrém stavu

Foto: ČTK

Před několika dny vyvolal velký zájem doma i v Evropě nález hromadného hrobu na louce u Dobronína, malé vsi na Vysočině. Podle předpokladů se jedná o místo posledního odpočinku několika zavražděných vesničanů německé národnosti. Na konci května 1945 je údajně zavraždili místní Češi. Tak alespoň zní verze od potomků zavražděných, kteří dnes žijí v Německu. Oficiální vyšetřování by do věci mělo vnést jasno.

Herma Kennel,  foto: ČTK
Co se vlastně tehdy u Dobronína stalo, napadne asi každého stejná otázka. O prošetření se na vlastní pěst pokusil před lety Fritz Hawelka, událost popsala také Herma Kennelová ve faktografickém románu Bergersdorf. Případem se zabývá také jihlavský novinář Miroslav Mareš. Ten se loni rozhodl podat trestní oznámení na naznámého pachatele pro podezření z vraždy. Podle něěmeckých zdrojů jde o patnáct mrtvých. Měly to být osoby určené k odsunu. Skupina revolučních gard je ale podle vyprávění ve večerních hodinách vyvedla na louku za ves, tam je donutili vykopat hrob a následně je ubili a postříleli. Mareš říká:

Miroslav Mareš,  foto: ČT24
"Cizí státní příslušníci to šíří jako historickou pravdu o událostech na československém území a my vlastně nevíme, zda to, co říkají, se tak skutečně stalo. A zda ta svědectví nejsou upravená, přikrášlená, zda tam není něco vynecháno - a to může říct jenom český stát na základě vyšetřování."

Hrob byl na udaném místě skutečně nalezen. Na výkop dohlížela Petra Urbanová z Antropologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně, která bude nález dále zkoumat. Co přesně na udaném místě v zemi bylo?

Foto: ČTK
"Kosterní ostatky nejméně šesti jedinců, to je předběžný odhad, který máme. Počet jedinců bude znám až po antropologické analýze. Plus osobní věci těch pohřbených, to znamená oděv, čepice, byl tam nalezen hřeben, zrcátko, zubní protézy a podobné věci. Ta hrobová jáma byla sekundárně narušená a řada kostí není v anatomické poloze, takže máme zatím jenom hrubý přehled."

Petra Urbanová
Podle Urbanové nelze s jistotou říct, kolik osob zde bylo pohřbeno, bylo jich minimálně 6 a maximálně sto (tolik je totiž jednotlivých kostí). Takové číslo je ale nepravděpodobné. Nelze zatím ani odhadovat, zda tito pohřbení zemřeli násilnou smrtí.

"Zachovalost toho nálezu je poměrně špatná a je předčasné říkat, které poškození je dáno pozdějšími procesy a které by mohlo nasvědčovat nějakému zranění, to je opravdu předčasné."

Výsledky budou známy za jeden až dva měsíce a odborníci využijí o prostředky genetiky:

Foto: ČTK
"Příbuzní obětí stále žijí a jsou připraveni pomoci českému vyšetřování a pomocí testů DNA prokázat příbuzenský vztah a tedy i národnost obětí,"

potvrzuje novinář Mareš. Podle něj není ani jisté, že událost lze vysvětlovat jako útok Čechů proti Němcům, jak se na německé straně děje. Na činu se totiž údajně podíleli členové rodiny, která pocházela z Vídně.

Cílem antropologického zkoumání teď bude zjistit identitu pohřbených a okolnosti, za jakých k jejich smrti a pohřbení došlo.