Archeologové našli další pilíř Juditina mostu

Les vestiges du côté du Pont Judith

Jak vypadal Juditin most, kolik bylo jeho pilířů a kdo jej stavěl? Na tyto otázky hledají odpověď archeologové a od středy jsou ve svém bádání zase o kousek dále, našli totiž pozůstatky dalšího pilíře prvního pražského kamenného mostu.

Zdeněk Dragoun
První český kamenný most nesl jméno manželky krále Vladislava I. Judity Durynské. Vznikl ve druhé polovině 12. století a v roce 1342 jej zničila povodeň. O několik let později založil Karel IV. nedaleko zbytků Juditina mostu další most, který vydržel dodnes a byl později pojmenován po svém zakladateli. V roce 1784 byl Karlův most pobořen povodní. Z té doby se dochovala rytina, která zobrazuje opravu stavby a na ní je zachyceno i dvanáct pilířů někdejšího Juditina mostu. Pokračuje Zdeněk Dragoun z Národního památkového ústavu v Praze:

"Nám jde o to, zjistit, zda tam ještě jsou a v případě, že je dokážeme přesně vytipovat, tak je přesně zaměřit. Tím získáme určité údaje o tom mostě, to znamená, jaký byl rozpon mezi těmi jednotlivými oblouky a podobné i nějaké technologické záležitosti. Především, když toto budeme mít přesně stanovené, tak je to památkářský podklad, protože lodní doprava tam roste a není vyloučeno, že bude tendence něco prohlubovat a rozšiřovat, tak jde o to, abychom přesně věděli, kde ty pozůstatky jsou, aby nebyly nějakým způsobem v budoucnosti ohroženy."

Archeologové v pátrání po pilířích úspěšně spolupracují s poříčním oddílem městské policie.

Zbytky Juditina mostu
"V loňském roce už jedno potopení proběhlo, tam jsme vytipovali jedno místo, kde zřejmě stával pilíř Juditina mostu. Potápěči říkali, že nejčistší voda a proto nejlépe vidět, je v zimě. Potom potápění, které bylo ve středu, máme další domluvené na 16. února."

Nezodpovězených otázek okolo Juditina mostu je mnoho. Často bývá srovnáván s mostem v bavorském Řezně.

"Řezenský byl postaven jako kamenný o nějakých dvacet třicet let dřív. Máme kontakty s řezenskými kolegy a předpokládalo se, že byl kompletně dohotovený. Dneska to vypadá komplikovaněji. Není vyloučeno, že většina těch oblouků nebyly přímo oblouky, ale že stály vyzděné pilíře a přes ně byla dřevěná konstrukce. V tom případě, jak se vždycky říká Juditin most, druhý kamenný most na sever od Alp hned po řezenském, tak v té definitivní kamenné podobě byl možná ten Juditin hotov dříve, než ten v Řezně."

Uvažovalo se také o tom, že první pražský most byl dílem stejných stavitelů jako most v Řezně, podle posledních výzkumů se ukazuje, že to tak možná nebylo a pracovali se na něm stavitelé Strahovského kláštera. Na bližší závěry archeologů si ale budeme muset ještě počkat.