Armádní tunel popravil náměstka

Jaroslav Kopřiva, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká armáda má na krku další průšvih. Na svědomí ho má nyní už bývalý dlouholetý náměstek ministerstva obrany a čerstvě též bývalý člen KDU-ČSL Jaroslav Kopřiva. Ten spolu s lobbistou Josefem Jindrou domlouval tunel na nákup minometů, který by daňové poplatníky přišel na stamiliony korun a právě zmiňovaný Kopřiva s Jindrou by si z této krajně nevýhodné zakázky odkrojili svůj díl na provizích.

Jaroslav Kopřiva,  foto: ČTK
V křesle náměstka ministra obrany seděl Jaroslav Kopřiva nepřetržitě od roku 2003. Byl tudíž i u podezřelých zakázek na ekologickou likvidaci nepotřebné armádní munice za tři miliardy korun, nákupu třiceti lehkých obrněných vozidel i nákupu patnácti lehkých transportérů Dingo za půl miliardy. Všechny tyto akce mají společného jmenovatele - ministerstvo obrany na ně nevypsalo výběrové řízení. Vlivný náměstek a člen KDU-ČSL stál také od začátku u problémového nákupu obrněných transportérů Pandur, který podle líčení manažerů rakouské firmy Steyr už od začátku provázela korupce. Tehdejší premiér Mirek Topolánek ho pak z jednání stáhl s tím, že Kopřiva jako „součást problému nemůže být součástí řešení". Jaroslav Kopřiva se zatím vždycky z jakéhokoliv podezření obratně vyvlékl a ani policie mu nic nedokázala. V totéž doufá i u nejnovější kauzy, při které chtěl dohodit zakázku na nákup zmiňovaných minometů finské zbrojovce Patria. Netušil však, že celou akci monitorují novináři z MF Dnes. Český zástupce Patrie Stanislav Mareš po poslední srpnové schůzce neváhal a informace o jednání, které provázely korupční praktiky, šel nahlásit na policii.

"Na poslední schůzce zazněl poměrně přesný popis, jak obejít systém zadávání veřejných zakázek. To byla natolik závažná informace, že mně nezbývalo nic jiného, než se na tu policii obrátit."

Michaela Šojdrová
Kopřiva s lobbistou Jindrou plánovali obejít výběrové řízení tím, že o minomety projeví fiktivní zájem i Slovensko. Mezinárodní zakázky v rámci NATO, totiž výběrovým řízením nepodléhají. S finskou společností Patria poté náměstek dohodne, že zakázku za provizi, či v tomto případě přesněji řečeno úplatek, získá. Dlouholetá Kopřivova kolegyně a nynější úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová je z jeho jednání konsternovaná.

"Jaroslava Kopřivu znám více než 10 let. Z těchto informací jsem šokována. Tuto kauzu je třeba jednoznačně vyšetřit. Ostatně to, že se o ní dovídáme, je důsledkem toho, že kauzy podobného typu nejsou jednoznačně vyšetřeny."

Ministru obrany Alexandru Vondrovi nezbývalo než jednat rychle a nekompromisně. Kopřivu po vypuknutí celé kauzy odvolal a zároveň nařídil vnitřní audit i zakázek staršího data. Stínový ministr obrany za ČSSD Petr Hulínský však upozorňuje, že bude paradoxně auditovat i zakázky, pro které jako člen vlády v minulosti aktivně hlasoval.

"Určitě je potřeba udělat audity na všechny zakázky, jak o tom ministr Vondra hovořil. Konec konců bude dělat i audity na svá hlasování ve vládě, ve kterých ty zakázky sám podporoval, takže bude dělat audity sám na sebe."

Podle premiéra Petra Nečase sahají propletence na ministerstvu obrany až do začátku 90. let. Problematické zakázky by se tak mohly týkat i některých dalších vysokých politiků, což potvrzuje i ředitelka protikorupční organizace Růžový panter Iveta Jordanová.

Foto: Barbora Kmentová
"To by se mohlo týkat celé řady vysokých politiků - minimálně ministrů obrany, ale i premiérů a těch, kteří dohlíží nad zpravodajskými službami. Osob, které jsou za tyto kauzy odpovědné, je skutečně hodně."

Skončeme symbolicky předvolebním heslem někdejšího experta KDU-ČSL na korupci a bezpečnost Jaroslava Kopřivy. "Uplácení se nesmí vyplácet."