Bába získala v Cannes studentskou cenu

'Bába'

Studentka FAMU Zuzana Špidlová získala za svou bakalářskou filmovou práci další ocenění. Po hlavní ceně českého Famufestu uspěla i na mezinárodní scéně. V pátek si odnesla hlavní cenu ve studentské sekci festivalu v Cannes. O čem film vypráví a jaké má adeptka filmové režie další plány?

Marika Šoposká
Krátkometrážní hraný snímek Bába vznikl na základě důkladných rešerší režisérky v domovech důchodců a léčebnách dlouhodobě nemocných. Popisuje příběh pubertální dívky, která se velmi svérázným způsobem stará o svou nemohoucí babičku, kterou matka jednoho dne přiveze domů a uloží ji do dívčina pokoje.

Představitelka mladé hrdinky Marika Šoposká říká:

"Je to sedmnáctiletá holka, která se musí starat o babičku a nemá čas a prostor na nějaké svoje zájmy, které má člověk v těchto letech."

Recenzent označil 22 minut filmu jako sugestivní obraz tiché mezigenerační války ve stísněných zdech bytu. Kontrast mezi perspektivami živelného mládí zamilované hrdinky a umírající starou ženou je hlavním zdrojem napětí. Film zvítězil v pátek v sekci Cinefondation určené studentským filmům.

"Mám samozřejmě strašně velkou radost a trochu ještě v šoku, takže mi to úplně nedochází,"

Zuzana Špidlová  (Foto: ČTK)
reagovala Špidlová v den vyhlášení. Porota v rozhodnutí upozornila na souvislost mezi dílem českoamerického režiséra Miloše Formana a přístupem Zuzany Špidlové. Špidlová stejně jako Forman například dbá na autenticitu a pracuje s neherci. Vítězství jí zaručuje uvedení jejího příštího filmu v Cannes. Markéta Šantrochová z Czech Film Center říká:

"Samozřejmě je to dobá věc na začátku její kariéry. Navíc ona teď připravuje nový film, a ten chce k tomu točit s Francií, takže jí to určitě velmi pomůže."

Jaký bude tento nový film? Zuzana Špidlová se chce nechat inspirovat svými zkušenostmi z života ve Francii.

"Přesně to samozřejmě nevím, jsem teprve na začátku, napsala jsem synopsi. Vím jenom, že se ten příběh odehrává ve Francii, znovu bych chtěla pracovat s Marikou Šoposkou, která ztvárnila hlavní roli v Bábě, ráda bych točila se stejným týmem, tedy s kameramanem Lukášem Hyksou, střihačem Šimonem Špidlou a znovu by to měl být komorní psychologický snímek."

Film Bába je prvním českým hraným filmem, který kdy získal nominaci v sekci Cinéfondation. Do studentské sekce se už ale v minulých letech probojovaly animované snímky mladých českých tvůrců. Pokud jde o českou účast v Cannes obecně, v hlavní sekci soutěžily dříve například Věra Chytilová s filmem Ovoce stromů rajských jíme, Irena Pavlásková a Čas sluhů a naposledy byl v hlavní sekci nominován Jan Švankmajer s filmem Lekce Faust. Letos byl v Cannes také oceněn nový projekt dokumentaristky Heleny Třeštíkové Zázrak.