České filmy v Cannes

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Do 22. května potrvá v Cannes jeden z největších filmových festivalů na světě. Stejně jako v minulých letech nás v soutěži nezastupuje žádný český film, ale přesto se v Cannes šest českých filmů bude promítat.

'Milovaní'
Mezinárodní filmový festival ve francouzském Cannes uvádí v oficiální části letošního programu dva české tituly - studentský krátký film Cagey Tigers a koprodukční Les bien-aimés (Milovaní) francouzského režiséra Christopha Honoré, v němž jednu z rolí hraje Miloš Forman. Na vzniku filmu se podílela česká produkční společnost Negativ a jeho projekce celý festival 22. května zakončí.

Pavel Strnad
"Vzhledem k tomu, že je to nejvýznamnější festival na světě, je Cannes z obchodního hlediska důležité pro každý film. My jsme rádi, že se nám to podařilo, a i když je to v uvozovkách jenom koprodukční film, máme radost. A že se bude promítat na slavnostním zakončení, z toho máme dvojnásobnou radost,"

uvedl Pavel Strnad z Negativu.

V sekci studentských filmů Cinefoundacion předloni uspěla Zuzana Špidlová s krátkým filmem Bába. Letošní český zástupce Cagey Tigers je film studenta FAMU z Prahy s uměleckým jménem Aramisova.

Zuzana Lapčíková a Martin Pavluš ve filmu Osmdesát dopisů
V Cannes jsou uváděny ještě čtyři české filmy. Na filmovém trhu Marché du Film se o přízeň distributorů uchází Havlovo Odcházení, natočené podle jeho stejnojmenné divadelní hry. Působivý záznam osobní zkušenosti z dob komunistického Československa nabídne snímek Osmdesát dopisů Václava Kadrnky. Základem je osobní emigrantský příběh rodiny Kadrnkových.

Václav Kadrnka
"V roce 1987 můj tatínek emigroval do Anglie a my jsme se s maminkou snažili vystěhovat za ním. To bylo v době, kdy byl v Čechách komunistický režim a emigrace byla nezákonná. na to byl paragraf za nazákonné opuštění republiky a tatínek byl odsouzený, dostal tři roky nepodmíněně. My jsme se s maminkou snažili vystěhovat. Jejich hlavní výmluva, proč nás nechtěli pustit byla právě, že je tam otec nezákonně. Maminka se stále odvolávala a asi za rok a tři měsíce nás pustili, protože maminka byla nemocná. Tam byla podmínka, že se vzdáme československého občanství, takže nás vlastně vyhostili. V roce 1988 jsme se v Anglii shledali."

Dnes rodina žije opět v České republice. Václav Kadrnka vystudoval FAMU a před pěti lety požádal matku, aby mu ukázala dopisy, které psala otci do Anglie.

"Mně to úplně tu dobu znovu otevřelo. To bylo, jako kdybych se najednou octl... jako kdybych to prožíval znovu. Protože ona opravdu popisuje všechno, každou chvíli, jako by si přes ty dopisy povídala s tatínkem."

Na základě dopisů vznikl film, který oslovil publikum už na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale v Německu. V Cannes se pak vedle Osmdesáti dopisů a Odcházení v sekci Marche du film uvádí i polodokument Matěje Mináče o akci na záchranu Židů během nacistické okupace Československa organizované Nicholasem Wintonem Nickyho rodina a posledním zástupcem naší kinematografie v Cannes je nejnovější film režiséra Martina Šulíka Cigán, vyprávějící příběh chlapce z romské osady.