Křišťálový globus získal český snímek Křižáček

'Křižáček'

V Karlových Varech byly v sobotu večer uděleny ceny 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu. Po patnácti letech se hlavní ceny Křišťálového globu dočkal český snímek. A prezident festivalu Jiří Bartoška udělil i další ceny za přínos světové i české kinematografii.

Peter Bebjak,  foto: ČTK
Během slavnostního ceremoniálu v hotelu Thermal, který živě přenášela Česká televize, byly rozdány festivalové ceny za nejlepší mužský i ženský herecký výkon i cena za režii. Tu získal slovenský režisér Peter Bebjak za snímek Čára.

"To, že som dostal cenu ja, je zásluha všetkých ludí, ktorí na tom pracovali. A chcem poďakovať Jirkovi Bartoškovi a ľuďom okolo tohto festivalu, ktorí urobili fantastický festivala a robia ho vždy."

Film Čára z prostředí pašeráků cigaret a zkorumpované policie se odehrává v roce 2006 na slovensko-ukrajinském pomezí. Jednu z hlavních rolí v něm má slovenská herečka Emília Vašáryová. Zvláštní cenu hlavní porota udělila snímku Alena Drljeviče Chlapi nepláčou, jehož hrdiny jsou veteráni jugoslávské války podrobující se terapeutickému sezení. V soutěži dokumentů zvítězil španělský snímek Spousta dětí, opice a zámek režiséra Gustava Salmeróna. A Diváckou cenu, o které v anketě rozhodlo více než 77 000 diváků, získal americký film Wind River. Převzal ji Jeremy Renner, který v něm ztvárnil hlavní roli. Ten také dostal Cenu prezidenta festivalu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii:

"Je to úžasné. Moc to pro mne znamená, že jste ocenili tvrdou práci."

'Křižáček'
Sám Jeremy Renner pak udělil hlavní cenu karlovarského festivalu Křišťálový globus. Po patnácti letech ji získal zástupce české kinematografie. Jeho jméno oznámil moderátor večera Marek Eben:

"Film Křižáček režiséra Václava Kadrnky. A pak režisér si pro cenu přichází sám."

"Já moc děkuji a mám obrovskou radost, protože ta látka si od začátku v sobě nesla nejistoty a byla to dlouhá cesta. Já mám radost, že ten film vytváří emoce."

Historický snímek vznikl podle básně Jaroslava Vrchlického a vypráví příběh otce, který se vydal hledat svého malého syna, který se přidal ke křižácké výpravě. Hlavní roli v něm ztvárnil Karel Roden. A v rámci závěrečného večera byla udělena i cena prezidenta festivalu za umělecký přínos české kinematografii. Dostal ji sedmaosmdesátiletý režisér a autor mnoha filmových i televizních pohádek a komedií Václav Vorlíček:

Václav Vorlíček,  foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
"Když vidím tu přehlídku, co jsem všechno udělal, tak vždycky nacházím momenty, kdy si říkám, že tohle jsem snad ani nemusel... Já vám děkuji a jsem velice šťasten, že tu cenu dostávám."

A poté už mohl dlouholetý prezident Jiří Bartoška karlovarský festival zakončit:

"Dámy a pánové, ceny byly rozdány. A pomalu už můžu říkat, že 52. ročník skončil. Dovolím si vás pozvat do Karlových Varů na 53. ročník od 29. června do 7. července. Děkujeme a na shledanou za rok."