Babyboxy v Česku fungují 15 let. Zachránily už přes dvě stě dětí

Babybox v Hradci Králové, foto: Vojtěch Krátký, archiv ČRo

Před 15 lety našli zdravotníci v pražském Hloubětíně první dítě v babyboxu. Od té doby se alarm ve schránkách pro odložené děti spustil celkem 214krát. Podle zakladatele  babyboxů Ludvíka Hesse pomáhají zachránit novorozence, o které se matky nemůžou nebo nechtějí starat.

Babybox je speciální klimatizovaná a zabezpečená schránka, která je umístěná většinou u zdravotnických zařízení. Je přístupná z vnější strany budovy a ve chvíli, kdy je do ní vloženo dítě, zapne se vyhřívání a ventilace, a také alarm, který upozorní zdravotnický personál. "Ve chvíli, kdy je vložené deťátko, přichází hlášení do počítače, který je přímo instalovaný v budově, kde je babybox. Kde se samozřejmě očekává, že bude nějaká trvalá služba," uvedl Ludvík Hess.

GynCentrum v areálu zámečku v Hloubětíně,  foto: Aktron,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

První babybox byl otevřen na mezinárodní den dětí 1. června 2005 na Hloubětínském zámečku, v sídle soukromé kliniky GynCentrum. "Umožnit zřízení babyboxu bylo do značné míry odvážným činem Petra Píchy, primáře kliniky. V té době bylo totiž ministerstvo zdravotnictví jednoznačně proti. Vzbudilo to velký zájem sdělovacích prostředků a zajistilo bedýnkám na odložené děti velkou publicitu," připomíná Hess.

Necelý rok po otevření, v únoru 2006, se v hloubětínské nemocnici spustil alarm. Matka, která do schránky vložila zdravou měsíční holčičku, k ní přiložila rodný list a také dopis adresovaný Ludvíku Hessovi. "Drahý doktore, je mi u srdce těžko, ale vidím, že bych to neutáhla...," uvedla v dopise. "Byla bych vám moc vděčná, kdybyste ji dali k adopci těm párům, které na to miminko čekají víc jak deset let...," napsala.

Foto: Kacir,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Ještě v tom samém roce byl otevřen druhý babybox v Česku, a to Nemocnici Milosrdných bratří v Brně. Postupně se pak otevíraly v dalších nemocnicích na různých místech Česka. V Olomouci, Kadani, Zlíně, Pelhřimově, Mladé Boleslavi, Liberci, Kladně... Celkem jich bylo ke konci loňského roku v Česku 78.

"Jejich dvířky prošlo 214 dětí. Ze 78 babyboxů zbývá 17 bezdětných. A to je dobře," uvedl Hess. "Jsem si jist, že babyboxy pomáhají maminkám, které se o děťátko nechtějí starat a ženám, které své vlastní děťátko mít nemohou," dodal Hess, který si trefně říká Babydědek.

Ludvík Hess | Foto: Jana Myslivečková,  Český rozhlas

Na rozšiřování a provoz babyboxů mu přispívají komerční i soukromí dárci. Letos v únoru byla instalována v pořadí 79. schránka. A to v nemocnici Prachatice. Jde o poslední jihočeský okres, který byl dosud bez babyboxu. Ludvík Hess připomněl, že v Jihočeském kraji bylo odloženo celkem 11 dětí.

"Zdá se, že v Jihočeském kraji jsou maminky na své děti více fixovány než třeba v kraji Středočeském. I když je nezbytné vzpomenout na tatínka a maminku, kteří svého jedenapůlletého syna odvezli z Českého Krumlova až do Pelhřimova ve snaze zamaskovat stopy, které ovšem odhalil dědeček klučíka. Dědeček svého vnuka postrádal," popsal příběh.

Kritici babyboxů

Babybox,  foto: Pavla Sofilkaničová,  archiv ČRo

Babyboxy mají ale i kritiky. Patří mezi ně lékaři z řad pediatrů či neonatologů, odborníci z oblasti sociálně právní ochrany dětí. V roce 2012 se proti nim postavil i Výbor OSN pro práva dítěte, podle kterého babyboxy odporují hned pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče. V naprosté většině jsou děti odloženy anonymně, a pokud se jejich rodiče k činu nepřihlásí, nikdo se nedozví jejich totožnost.

Podle lékařů je v tomto případě velice obtížné zjistit, jaká onemocnění mohou dítě ohrozit. Případné nemoci, které mohou miminko potkat, až z osmdesáti procent souvisí s rodinnou anamnézou. Možnost odložit nechtěné dítě do babyboxu je podle některých lékařů a odborníků nehumánní a snižuje důstojnost dětí na úroveň věci. Současně se podle nich jedná o trestný čin.

Foto: Tomáš Adamec,  archiv ČRo

Upozorňují, že podle stávající legislativy matka či oba rodiče mají dostatek možností jak svěřit nechtěné dítě do náhradní výchovy. V takovém případě mohou lékaři ihned provést všechna vyšetření, mají přehled o zdravotním stavu matky, o rodinné anamnéze a mohou případně informovat adoptivní rodiče.

Veřejnost ale považuje babyboxy za prospěšné. V průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2019 tak odpověděla většina Češek a Čechů, 96 procent. Odpůrců bylo jedno procento, tři procenta problematika nezajímá.

Zlatý dukát od mincovny

Foto: archiv České mincovny

Od roku 2020 obdarovává Česká mincovna všechny odložené děti zlatým dukátem. Autorem nápadu je Jaroslav Černý, šéf marketingu mincovny. Mincovna tak naplní tradici užívanou v českých zemích. "Peníz je tradičním dárkem, který dávali dětem do kolébky už naši předkové. Obvykle zlatý dukát věnovaný zpravidla kmotrem či kmotrou měl zajistit, aby miminko v budoucnu netrpělo nouzí," upozorňuje mincovna na webu.

První dukát obdržel Tony, odložený 2. února 2020 do babyboxu ve Fakultní nemocnici Olomouc jako 201. dítě. "Viděl jsem jej na fotografii v elegantní bílé kombinéze a v pruhované fialovorůžové čepici, ale dozvědět se, že se jedná o zdravého kluka mě stálo značné úsilí. Tonda, jako už mnohé předchozí děti, se stal předmětem mimořádného utajení. Byl jsem několikanásobně prověřen, zda se za hlasem v telefonu neskrývá ukrajinská rozvědka," napsal tehdy Ludvík Hess.

Za jeho činnost ho vyznamenal prezident Miloš Zeman medailí Za zásluhy.