Klimatizace i špičkové digitální technologie. V Česku zahájil provoz další babybox druhé generace

Už přes 18 let zachraňují životy českých novorozenců. Babyboxy existují v Česku od roku 2005 a za tu dobu zachránily 258 dětí. Speciálních schránek dosud po celé zemi vzniklo 87, ta poslední byla uvedena do provozu v třebíčské nemocnici. Jde o zařízení druhé generace, které nabídne odloženým dětem více komfortu než starší babyboxy. Je z lepších materiálů a používá špičkové digitální technologie.

Babybox je zařízení - speciální schránka - určené pro bezpečné odložení novorozence jako krajní řešení a pomoc matkám nebo rodičům v tíživé psychické nebo sociální situaci. Je to v podstatě nepřetržitě monitorovaná schránka se stálou teplotou, napojená na nemocniční zařízení, která umožní matce legálně, anonymně a hlavně bezpečně odložit své novorozeně.

Ludvík Hess | Foto: Jana Myslivečková,  Český rozhlas

S myšlenkou babyboxů přišel Ludvík Hess v roce 2005. Od té doby jich vzniklo po celém Česku už 87. „Všech 87 babyboxů v naší zemi pomohlo za necelé dvě desítky let zachránit 258 nechtěných lidských mláďat,“ připomněl Hess, který si říká babydědek.

Zatím poslední babybox byl uveden do provozu v Třebíčské nemocnici. Jde už o novější typ schránky. Jeho výrobcem je Zdeněk Juřica z Náměště nad Oslavou a od staršího typu babyboxů se liší nejenom lepšími použitými materiály - z nerezového plechu -, ale také technologickým vybavením včetně připojení k datové síti. To umožní lépe a rychleji informovat odpovědné osoby o uložení dítěte, pošle zprávy i záběry z vnitřku babyboxu.

Lidvík Hess už plánuje i další nové babyboxy. „V roce 2024 otvíráme 88. babybox v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí v Praze 4, největší české porodnici. Bude to pátý pražský babybox, pražské bedýnky pomohly za 18 let pětačtyřiceti nechtěným dětem,“ připomněl.

Ohrožené babyboxy?

Bybyboxy ale mají i své odpůrce. Jejich kritici tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče. Obavy o jejich zrušení nedávno vyvolal výbor OSN, který doporučil zrušení babyboxů a posílení takzvaných utajených porodů.

Ministerstvo zdravotnictví o tom informovalo ředitele českých nemocnic v republice a vyžádalo si od nich data o utajovaných porodech. Ludvík Hess ale před rušením babyboxů varuje. Ředitelům nemocnic napsal, že utajované porody rozhodně nejsou řešením, jsou také „legislativně nedotažené“. Rodička totiž musí mít trvalý pobyt v Česku, musí být svobodná a v případě, že je rozvedená, musí od té doby uplynout doba delší než 300 dní.

„Po dvou desítkách let, kdy se denně věnuji zřizování babyboxů a často komunikaci s nešťastnými ženami, které se na mne obracejí mailem nebo prostřednictvím SMS, vím, že velká část jsou právě vdané ženy nebo cizinky," upozornil Hess v dopisu ředitelům nemocnic.

Foto: Lucie Maxová,  Český rozhlas

Za babyboxy se postavila i česká vláda. O tom, že se rušit nebudou, ujistil Hesse i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v osobním dopise.

„V pondělí 27. listopadu mi přišel osobní dopis od místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, z něhož si dovolím citovat první čtyři řádky: ‚Vážený pane Hessi, vzhledem k tomu, že se v poslední době objevilo v mediálním prostoru ČR několik zpráv, které naznačovaly, že ministerstvo zdravotnictví  plánuje rušení babyboxů, rád bych tuto skutečnost uvedl na pravou míru a informoval Vás, že ministerstvo nebude v žádném případě rušit babyboxy či podnikat jiné aktivity k uvedenému vedoucí.‘ Děkuju panu ministru Vlastimilu Válkovi za vlídný, vstřícný a moudrý dopis, jenž jistě uklidnil nejistotu ředitelů nemocnic,“ napsal Hess.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: BabyBox
klíčové slovo:
spustit audio