V pražském babyboxu se ocitlo první odložené dítě

Měsíční Soňa, foto: MF Dnes, 21.2.2006

V babyboxu v pražském Hloubětíně se ocitlo první odložené dítě. Měsíční holčičku tam zanechala žena, která porodila dvojčata a usoudila, že by se sama o dvě děti nedokázala postarat. Naplnil se tak hlavní cíl projektu - snížit počet dětí, které matky porodí mimo nemocnici a zabijí je, protože je nechtějí. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Zákon sice v Česku umožňuje anonymní porody v nemocnici, ale neplatí pro všechny. Je umožněn jen svobodným ženám s trvalým pobytem. Další možností pro ženy, které si dítě nechtějí nebo nemohou nechat, je babybox. Schránka ve zdi opatřená dvířky, která lze otevřít jen jednou. Jakmile je do ní dítě vloženo, ozve se pager v kapse zdravotníků, kteří miminko během pár desítek vteřin vyjmou. První se zde objevilo za devět měsíců provozu babyboxu, u jehož zrodu stál ředitel Nadačního fondu Statim Ludvík Hess. Matka měsíční Soni dala dítě do schránky spolu s rodným listem a dopisem.

"Měl jsem pocity velmi rozporuplné. Jeden pocit je samozřejmě zadostiučinění, že se babybox osvědčil a má smysl, protože jsou v tom dva roky mé práce. Druhý pocit je smutný, protože se nesluší a nepatří, aby děti končily v babyboxech, natož na skládce, což se stalo vzápětí dva dny potom a předtím mrtvá novorozená dvojčata u České Lípy."

Kolik je v současné době babyboxů v České republice?

"Jsou dva babyboxy. První je v Praze v Hloubětíně v GynCentru, druhý v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. Mám samozřejmě v plánu vybudovat dvacítku babyboxů, protože nelze očekávat od maminky v tíživé sociální a psychické situaci po porodu, aby cestovala přes republiku s novorozeným dítětem a hledala babybox. Těch musí být mnoho."

Ke zřizování podobných schránek se však zpočátku stavělo negativně ministerstvo zdravotnictví. Vadilo mu, že používání babyboxů není právně upraveno. Uvádělo, že jejich existencí bude legalizováno nezodpovědné jednání rodičů, že zde budou odkládány děti cizinců a děti zdravotně postižené. V současné době nic nenamítá, ale nebude je podporovat. Jak však uvádí předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, babyboxy by mohly zachránit desítky dětí.

"I když se může zdát, že to zvýší počet odložených dětí, tak myslím, že to není pravda. Ročně se najde 4-5 dětí, ale to je jen malá část těch, které skončí v popelnicích a na skládkách. I kdyby se zvýšil počet nalezených dětí, tak se to zvýší na úkor těch, které se nikdy zavražděné nenajdou."

Zřízení babyboxů vítají nejen odborníci a zástupci dětských fondů, ale také mnozí politici. Problémem jsou však peníze, neboť schránky jsou velmi složité, říká Ludvík Hess. Kolik babybox stojí?

"Dvě stě až tři sta tisíc korun, což zase není tolik. Technicky je to velice složité. Box je vyhřívaný, ventilovaný, napojený několikanásobnou signalizací na zdravotnické zařízení. Peníze sháním velmi obtížně, přestože jsem o ně požádal stovky potenciálních sponzorů. Na třetí babybox nemám."

Jaké je srovnání počtu babyboxů v Česku a okolních zemích?

"Na Slovensku Anna Ghannamová začala zřizovat babyboxy také, ovšem s osobní podporou ministra zdravotnictví Kováče. Podařilo se jí zřídit babyboxy v Bratislavě, Prešově a tuším, že v Žilině je třetí a za loňský rok má pět děťátek. Já jsem při zřizování babyboxů nebyl inspirován Německem. Přestože jich zde existuje 70, já jsem to nevěděl. Vstoupil jsem do toho, protože jsem byl dojatý nad nálezem živého novorozence. V současné době jsou babyboxy v celé řadě zemí. Kromě Německa, kde je jejich asi 70, jsou i ve Švýcarsku, v Rakousku, v Maďarsku a dalších zemích."