O babyboxy v Česku se zajímá OSN

babybox.jpg
0:00
/
0:00

V roce 2005 byl v Česku instalován první babybox. Nyní je jich v Česku 44 a za šest let do nich bylo odloženo 52 dětí. Nedávno přišla kritika od výboru OSN, podle kterého porušují babyboxy hned několik článků Úmluvy o právech dítěte.

Princip babyboxů je jednoduchý. Jedná se o vyhřívanou schránku, do níž žena, která se z nějakého důvodu nechce či nemůže o dítě starat, miminko anonymně odloží. Babybox nemocnici okamžitě signalizuje, že má nového obyvatele. Výbor OSN pro práva dětí nedávno žádal jejich zrušení, ačkoliv babyboxy nebyly vůbec na programu jednání. Jako vedoucí delegace byla tehdy v Ženevě Monika Šimůnková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

"Já bych řekla, že tam byl už apriori negativní postoj členů výboru proti babyboxům v ČR. Ony byly nazývány v angličtině 'incubators'. My jsme až po chvíli pochopili, že se jedná o babyboxy. Hovořilo se o nich jako o státním projektu, což byla naprosto mylná informace."

Babyboxy zaplňují mezeru, aby děti nekončily třeba na skládkách či v popelnicích.

Monika Šimůnková
"Já osobně si myslím, že babyboxy zde hrají svoji nezastupitelnou roli a že nikdy stát nepřijme třeba všechna taková opatření všechny tyto případy,"

dodává Monika Šimůnková. A zmiňuje jako alternativu babyboxů utajené porody. Ty jsou však zatím povoleny jen svobodným Češkám. Zakladatel babyboxů Ludvík Hess tvrdí, že by byl blázen, kdyby si myslel, že jsou babyboxy samospasitelné. Zajišťují však právo dětí na život. Jsou navíc v mnoha zemích Evropy. Jak dodal Ludvík Hess, děti v babyboxech jsou všechny registrované a dostávají provizorní jména. Podle jeho informací žádné z nich neskončilo v ústavní péči.

"Velmi často se dozvím, jak ty děti skončily a v jakých jsou rodinách. Dokonce se mi stalo, že jsem se s minimálně dvěma či třemi dětmi sešel i s jejich rodiči a děkovali mi."

Ludvík Hess
Podle kritiků existence babyboxů ulehčuje matkám rozhodování. Nejvýraznějším kritikem těchto schránek je předseda Společnosti sociální pediatrie František Schneiberg. Tvrdí, že rozšiřováním sítě babyboxů bude přibývat dětí bez kořenů, bez minulosti. Budou mít problémy se svou identitou. Ludvík Hess namítá, že ve stejné situaci jsou i děti z dětských domovů nebo při anonymních porodech. Odložení dětí není podle něj chyba babyboxů, ale celého nastavení sociálních institucí.

"Já jsem přesvědčen, že maminka, která je ve standardní sociální a psychické situaci, tak něco takového jako odložit děťátko ji nemůže vůbec napadnout. Jsem si také jist, že děti jsou odloženy do babyboxů ze sociálních důvodů. Děti odložené v poslední době o tom jednoznačně svědčí. V červnu byly odloženy tři děti, které byly úplně nahé, těsně po porodu. Máme tři děti odložené s placentou a z těch 52 jich byl nespočet, které byly zabalené jen v pánském triku nebo ručníku."

Po kritice OSN se v babyboxech objevily tři další děti. Statistiky kriminalistů odhalují, že v posledních letech klesly počty všech trestných činů spáchaných na kojencích a lidských plodech. Zatímco v roce 2000 zaznamenala policie šest vražd novorozenců a jedno usmrcení lidského plodu, za prvních pět měsíců letošního roku se žádný takový případ neobjevil. Zda to má nějakou souvislost s rozšiřováním babyboxů, je velmi těžko prokazatelné.