"Balbínovci" nabízejí pro volby slušné lidi

Kandidáti Balbínovy poetické strany do Evropského parlamentu

Voleb do Evropského parlamentu se zúčastní rovněž Balbínova poetická strana. Její kandidátní listina obsahuje sice jen čtyři jména, zato jde o známé osobnosti z uměleckého prostředí, které navíc už tu západní Evropu dobře znají z vlastní životní zkušenosti. Podrobnosti zjišťoval Zdeněk Vališ.

Jiří Hrdina
Kandidátka "balbínovců" má nastavit zrcadlo ostatním politickým stranám a hnutím. Podle geniálního, ano geniálního, guvernéra strany Jiřího Hrdiny, jsou na ní slušní lidé, kteří se nikdy nezpronevěřili ani svému národu, ani svým ideálům.

"Naši kandidáti do Evropskému parlamentu požadavkům na osobnostní a charakterový profil absolutně vyhovují. To mimo jiné znamená, že nejsou zatíženi minulostí, mají čistý štít, ale mají i jistou životní zkušenost, protože kus života už v té Evropě strávili."

Přesto ale může část veřejnosti považovat vaši stranu spíše za recesi.

Jiří Dědeček
"Jasně, s tím se setkáváme po celou dobu naší existence. Vlastně to nikomu ani nebereme. Pohybujeme se prostě na hranici fikce a skutečnosti tak, jako se ostatně pohybuje celý život. My si samozřejmě rádi děláme legraci, rádi pobavíme lidi. Na druhé straně ale je třeba některé věci brát vážně."

O 24 křesel, vyhrazených Česku v Evropském parlamentu, se v červnu bude ucházet třicítka českých stran. Kandidátka "balbínovců" není příliš široká. Jak říká geniální guvernér, jsou velkorysí.

Jaroslav Hutka
"My máme čtyři kandidáty. Zbývajících dvacet těm ostatním stranám klidně necháme. Nebudeme zase tak nenažraní."

Stranickou jedničkou ve volbách je folkový zpěvák Jaroslav Hutka. Na dalších místech jsou básník Eugen Brikcius, písničkář Jiří Dědeček a sochař Kurt Gebauer. Kandidáti se pouštějí do předvolebního boje bez hesel a programů. Jaroslav Hutka to vyjádřil slovy: Jestli chcete, tak vám můžeme slíbit cokoliv, co už naslibovaly ostatní politické strany. Připustil také ve shodě s Vladimírem Iljičem Leninem, že ve všech parlamentech se žvatlá. Na dotaz Radia Praha, jak tedy bude v případě zvolení žvatlat, zda napravo či nalevo, odpověděl šalamounsky.

Eugen Brikcius
"To je opravdu veliká otázka, protože s tím, co je vpravo a vlevo se stalo mnoho změn. Teď se to vpravo vlevo motá jakoby kolem středu a ty rozdíly jsou hodně malé a neustále se přelévají. Já bych ani pro sebe nepoužíval výrazy vpravo či vlevo. Já mám prostě jako kumštýř takový humanistický pohled. Bez předsudků bych se teprve rozhlédl, jaká je v Evropském parlamentu situace, protože ta Evropa se ještě nesjednotila. Bude to chvíli trvat. A každý stát si v Evropě to vlevo vpravo řeší tak trochu po svém."

Eugen Brikcius byl lakonický.

"Chtěl bych českou zemi reprezentovat kulturou, a to nejen svou vlastní."

Balbínova poetická strana, hlásící se k odkazu kněze a vlastence Bohuslava Balbína, vznikla o silvestrovské noci na přelomu let 2001 a 2002 v Balbínově poetické hospůdce na pražských Vinohradech, pár metrů od Českého rozhlasu. Před dvěma roky získala v parlamentních volbách asi deset tisíc hlasů. Pokud si zachová přízeň svých voličů, popřípadě získá ještě další, a pokud bude jinak volební účast hodně nízká, nelze vyloučit, že by mohla alespoň s jedním kandidátem uspět.