Baník Ostrava po remíze se Spartou podzimním mistrem!

Bouřlivou atmosféru vytvořili 8. listopadu na letenském stadionu fanoušci Baníku Ostrava, foto: ČTK

Zatímco Brnem, jak jsme slyšeli, o víkendu znělo: Jarůšek do toho!, fotbalovou Letnou se neslo hlasitější a jadrnější skandování. Zápas podzimní sezóny sledova i Herbert Brynda.

Bouřlivou atmosféru vytvořili 8. listopadu na letenském stadionu fanoušci Baníku Ostrava,  foto: ČTK
Na šlágr podzimní části fotbalové první ligy, souboj prvního Baníku Ostrava s druhou Spartou, se na Letnou přišlo podívat - na tuzemské poměry - neuvěřitelných dvacet tisíc diváků.

Na fanoušky obou klubů dohlížela posílená policie, přesto k žádným větším šarvátkám nebo výtržnostem nedošlo. A pokud byli přeci jenom více slyšet příznivci Baníku, úvod zápasu a vlastně celý zápas patřil Spartě. Ovšem s tím, že jejím útočníkům - a především Tomáši Junovi - nedařilo proměňovat šance. Do vedení se tak ve 33. minutě dostala brankou Drozda Ostrava. Za Spartu vyrovnal až po čtyřiceti minutách po nevídané patičce Poborského právě Jun. Vzhledem k tomu, že už více gólů nepadlo, remíza 1:1 zaručila Baníku Ostrava podzimní titul. Hráči a funkcionáři Baníku Ostrava se na zápas se Spartou podle slov trenéra Františka Komňackého velmi těšili, protože si chtěli otestovat své síly v "jámě lvové".

 Radoslav Látal  (vlevo) z Baníku Ostrava v souboji s Liborem Sionkem ze Sparty,  foto: ČTK
"Sparta potvrdila svou kvalitu, po celý zápas měla více ze hry, byla nebezpečnější, měla více šancí než my, ale my jsme dali gól a pak jsme ten výsledek drželi. Na můj vkus jsme se měli více pokoušet o hru dopředu, měli jsme několik náznaků protiútoků, ale nedotáhli jsme je do konce. Tím jsme nechali příliš prostoru Spartě, byli jsme příliš zatažení a držel nás nad vodou brankář Honza Laštůvka, který dnes podal výborný výkon. To, že Sparta vyrovnala, bylo zákonité, protože si vytvořila šance a vyvinula silný tlak. S tím, co jsme dnes uhráli, musíme být více než spokojeni, nesmí nás opouštět soudnost. Sparta byla v zápase lepší, měla více šancí, ale fotbal je hlavně o proměňování a možná také o válečnickém štěstí, a to se k nám v posledních zápasech otočilo tou příznivější tváří."

Sparťanský trenér Kotrba si po zápase stěžoval hlavně na neproměňování šancí:

"Tentokrát jsme byli lepší, udělali jsme jednu chybu při standardní situaci, pak jsme měli desetiminutovku, kdy nás při jednom protiútoku podržel brankář Jarda Blažek. Měli jsme mnoho šancí a neproměnili je. O tom to dnes bylo."

Hlavním "spalovačem" v rudém dresu přitom byl mladý útočník Tomáš Jun. Jiří Kotrba přesto o jeho "exemplárním" vystřídání v poločase neuvažoval:

"Nepřemýšlel jsem o tom, že bych ho vystřídal, jen jsme mu v poločase říkali, že se musí pokoušet dostat do šance a vstřelit branku. To pro nás bylo v té chvíli rozhodující. Ve druhém poločase jsme všechno vrhli do útočné fáze, protože jsme hráli na tři obránce, Martina Zbončáka a Libora Sionka jsme dali na lajnu s úkolem, aby ji drželi a snažili se roztáhnout hru. Myslím, že se nám to celkem dařilo, protože jsme si vypracovali asi nejvíce šancí za dobu, co ve Spartě působím."

 Brankář Baníku Jan Laštůvka a Pavel Pergl  (vpravo) ze Sparty se zdraví po skončení utkání,  foto: ČTK
Nakonec Jun jednu z těchto šancí proměnil. Gólová přihrávka pocházela od kapitána Poborského - a stála za to. Patičkou a mezi nohama střelce branky Baníku Drozda.

"Já to od něho čekám už od žáků. Trenéři, kteří ho trénovali v Českých Budějovicích, ho za to často kritizovali, protože neměli trpělivost. Přiznám se, že ačkoliv jsem byl jiný typ fotbalisty, tak se mi takový fotbal líbí a vždy jsem na takovou věc čekal, a on ji udělal teď. V takovýchto utkáních je to těžké a on je tak velký hráč, že si to dovolí a ještě mu to vyjde. Byl bych rád, aby mu to vycházelo alespoň do mistrovství Evropy, protože to budeme potřebovat my a také národní mužstvo,"

poznamenal k fintě i aktuální formě Karla Poborského Jiří Kotrba. Ten se už smířil s tím, že Sparta nebude podzimním mistrem, ovšem cíl má jediný český zástupce v Lize mistrů stále stejný: titul. Trenér Baníku Komňacký je ve zcela opačné pozici, měl bojovat o horní patra tabulky a je dokonce v čele. Myšlenky na titul však opatrně zahání:

"Naše cíle se nemění. Naše vedení nám žádné takové vysoké mety nestanovuje. Nám se líbí, že jsme vepředu a budeme dělat co budeme moci, abychom tam zůstali. Až třeba do toho předposledního kola, kdy hrajeme se Spartou doma, takže si to rozdáme jako chlap s chlapem. Ať vyhraje ten, kdo bude lepší. Jak víte, v Ostravě je teď fotbalová horečka, velká euforie. Lidé tam už dnes chodí kupovat lístky na Opavu, se kterou hrajeme za čtrnáct dní. My ty lidi nechceme zklamat a chceme hrát co nejlépe. Ale jsme si vědomi toho, že Sparta má tak silné mužstvo, že konkurovat ji je pro nás těžký úkol, ale na druhou stranu i čest a výzva, abychom s tímto tradičně silným klubem snažili hrát co nejlépe a nejdéle."

Poslední kolo podzimní části ligy, v němž hraje Ostrava ve slezském derby s Opavou a Sparta v Jablonci, už nic nezmění na průběžném pořadí na prvních dvou místech; o podzimní bronz se bude rozhodovat mezi Slavií a Olomoucí.