Ben Cristovao míří s písní Omaga na Eurovizi

Benny Cristo

Ve videoklipu vystupuje rodák z Plzně jako hrdina kultovních filmů jako jsou Pulp Fiction, Forrest Gump nebo Osvícení.

Národní kolo vyhrál Cristovao v loňském roce s písní Kemama. Soutěž se kvůli pandemii nekonala. A tak je tu druhý pokus. Letos bude soutěžit v Rotterdamu s písní Omaga. Taneční song je obměnou zkratky OMG, tedy Oh My God, v překladu Ó můj bože, Text vychází podle zpěvákových slov z jeho pocitu ve druhé vlně pandemie, kdy musel být pořád doma, nemohl se scházet s lidmi a samozřejmě neměl koncerty. Jde tak o autentický příběh ze života.

Ben Cristovao vstoupil do širokého povědomí české veřejnosti v roce 2009, kdy se účastnil soutěže Česko Slovenská SuperStar. A s čím míří do Eurovize? „Mou ambicí je udělat na pódiu takovou show, že se po jejím skončení budu smát radostí a budu mít dobrý pocit z toho, že jsem ji připravil tak, jak nejlépe dokážu. Věřím, že když se podaří udělat ji tak, jak ji mám v hlavě, dopadne to dobře,“ řekl v nedávném interview.

Češi na Eurovizi

Prvním Čechem v Eurovizi byl Karel Gott, který vystoupil v dubnu 1968, tedy čtyři měsíce před vpádem vojsk Varšavské smlouvy. V Londýně ovšem tehdy reprezentoval Rakousko s písní Tausend Fenster (Tisíce oken). Do finále nepostoupil – skončil na 13. místě ze 17 účastníků.

Prvním účastníkem Eurovize za samostatnou Českou republiku byla v roce 2007 teplická rocková skupina Kabát. Na soutěži předvedla píseň Malá dáma, za kterou předtím od českých televizních diváků dostala přes 28 tisíc hlasů. Od zahraničních diváků ale obdržela pouze jediný bod a v soutěži obsadila poslední místo. Jako historicky první Češka se v roce 2016 do finále Eurovize dostala zpěvačka Gabriela Gunčíková s písní I Stand. Od porot sice dostala 41 bodů, od diváků se bodů nedočkala. A tak celkově skončila na 25. místě. Zatím největším úspěchem pro Českou republiku bylo 6. místo Josefa Mikolase v roce 2018, když ve finále obsadil s písní Lie to Me 6. místo.  Finálovou účast o rok později zopakovala i skupina Lake Malawi, která se skladbou Friend of a Friend skončila jedenáctá. Jak se zadaří Benu Cristovaovi uvidíme následující týden.

klíčové slovo:
spustit audio