Pět let od smrti Karla Gotta. Připomeňme si některé jeho slavné hity

Jak šel čas s Karlem Gottem

Desítky alb, kolem dva a půl tisíce písní, 32 zlatých desek a jedna diamantová a nespočet ocenění. Jen Zlatých slavíků dostal celkem 42. Karel Gott se v průběhu let stal jedním z nejuznávanějších umělců. Jeho tenor a písně si zamilovali lidé nejen v Česku, ale po celém světě. 1. října uplynulo přesně pět let od jeho smrti. Připomeňme si některé jeho hity.

„Karel Gott byl český šlágrový zpěvák, herec a malíř. V letech 1965–2019 se prodaly desítky milionů nosičů hudebních alb s jeho nahrávkami, což z něj učinilo nejúspěšnějšího českého interpreta. Během kariéry vydal celkem 293 sólových alb na domácí scéně i v zahraničí. Zpíval nejen česky, ale i německy, latinsky, anglicky, slovensky, maďarsky, italsky či rusky,“ tak popisuje Karla Gotta Wikipedie.

Celkově nazpíval Karel Gott kolem 2 500 písní. Byly jak od českých autorů, tak převzaté ze zahraničí a otextované českými autory. Mnohé z nich se staly hity. Mezi ty první patří skladba Oči sněhem zaváté z roku 1963 od dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr, která přinesla Karlu Gottovi i prvního Zlatého slavíka.

Karel Gott - Oči má sněhem zaváté (1964)

V roce 1964 byla hitem skladba Dotýkat se hvězd, kterou Gott nazpíval s Evou Pilarovou. O rok později to byly mimo jiné písně Ptačí nářečí, Trezor a Cesta rájem. V dalších letech to byly skladby jako C'est la vie, Čas růží, Láska bláznivá nebo píseň Hej, páni konšelé. Ta poprvé zazněla v roce 1969 na festivalu Bratislavská lyra. Tehdejší generální tajemník ÚV KSČ a prezident Československa Gustáv Husák ji pak odmítl s tím, že „do ráje je nutné se dostat po velmi tvrdě vybudovaných stupních“.

Do trezoru putovala i skladba Kam tenkrát šel můj bratr Jan, a to kvůli spojitosti s Janem Palachem. Gott to ale překousl a pokračoval ve své kariéře dál. Díky jeho spolupráci se skladatelem Karlem Svobodou vznikly dodnes populární hity jako Lady Carneval, který se dočkal mnoha jazykových verzí (od brazilské a francouzské po maďarskou a ruskou), Zvonky štěstí, Včelka Mája nebo Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Karel Gott - Lady Carneval (oficiální video LIVE)

Z převzatých melodií ze zahraničí dosáhly hitových rozměrů písně Má první láska se dnes vdává, Běž za svou láskou, Stokrát chválím čas, Být stále mlád nebo Gottova oblíbená Když jsem já byl tenkrát kluk z roku 1978, která původně byla Charlese Aznavoura.

V květnu 2019 vydal Karel Gott duet se svojí tehdy 13letou dcerou Charlotte Ellou. Singl Srdce nehasnou - byl vnímán jako jakési rozloučení zpěváka s jeho hudební kariérou. Autorem písně je Richard Krajčo.

Karel Gott & Charlotte Ella Gottová - Srdce nehasnou (oficiální video) (German/English subtitles)

Lidé vzpomínají 

Když Karel Gott 1. října 2019 zemřel, přijeli se mu naposledy poklonit lidé z celé republiky i ze zahraničí. A i letos na něj fanoušci vzpomínají. Na hrob zpěváka na hřbitově na pražských Malvazinkách, zhruba kilometr od jeho slavné vily na Bertramce, přinášejí květiny, drobnosti i vzkazy.

Vila Bertramka, kde Gott žil od roku 1974 nejdříve sám a poté i s rodinou, se má brzy proměnit v muzeum. Původně ji chtěli pozůstalí zpřístupnit letos na podzim, otevření domu ale nakonec odložili. Vdova Ivana tam chce vystavit mimo jiné všech dvaačtyřicet zpěvákových slavíků a zlaté, platinové i diamantové desky, které její manžel během své celoživotní kariéry získal, a řadu dalších předmětů připomínajících zpěváka.

Ivana Gottová s dcerami na svého manžela zavzpomínala s láskou i na sociálních sítích. „Nemohu uvěřit, jak těch pět let bez Tebe neskutečně rychle uteklo! A kolik věcí se za tu dobu v naší zemi a ve světě událo! Nestačil by ses divit! I když... přeci jen jsi tušil některé události dříve než většina z nás...,“ uvedla na Instagramu.

Ivana také zdůraznila, jak moc chybí nejen jí a dcerám, ale i fanouškům: „Jak mnohokrát napsali tvoji příznivci – doba se dělí na éru za Karla a po Karlovi! Věřím, že mohu mluvit právě i za ně, jak strašně moc nám tady všem stále chybíš! Prožila jsem s Tebou téměř dvacet let nádherného života. Byl jsi mi vším. Rádcem, oporou, inspirací. Přítelem a manželem, který mi dal dvě báječné dcery. Snažíme se Ti tady dole nedělat ostudu. Vzpomínáme na Tebe všechny tři s největší láskou, pokorou a vděčností. Jsi navždy v našich srdcích,“ napsala Gottová.

K pátému výročí úmrtí Karla Gotta vyšla kniha Příběhy skryté za písněmi KG. Společně ji napsali novinářka a spisovatelka Michaela Remešová a bývalý tajemník Karla Gotta Jan Adam. Publikace nabízí množství fotografií, texty písní a především vzpomínek lidí z okolí zpěváka, které se k písním vážou.