Berdych triumfoval na tenisovém turnaji série masters v Paříži

Tomáš Berdych, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český tenista Tomáš Berdych ohromil Paris. Dvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí zde na posledním letošním turnaji ATP série masters dosáhl na titul. Dosavadní největší úspěch kariéry ho katapultoval na 25. místo světového žebříčku a zároveň obohatil jeho bankovní konto částkou v přepočtu větší než jedenáct milionů korun.

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Lucie Šafářová, Klára Koukalová a třikrát Nicole Vaidišová - takový byl až do neděle výčet českých tenistů resp. tenistek, které dokázali zvítězit na některém z letošních turnajů mezinárodních federací. 6. listopadu se konečně dočkal i první muž. Význam pařížského triumfu Tomáše Berdycha ovšem zdaleka převyšuje všechny předešlé. V proslulé hale Bercy kosil český borec jednoho favorita za druhým. Když přebíral od loňského šampiona, Rusa Marata Safina vítěznou trofej, uvědomil si, že ještě na začátku týdne by si takový scénář nedokázal představit ani ve svých nejtajnějších snech.

"Kdyby mi to někdo předtím řekl, tak bych mu nevěřil a možná bych si klepal na čelo. Postupem času, jak se mi dařili jednotlivé zápasy se to však stávalo reálnější."

Při cestě za svým životním úspěchem zdolal tři hráče elitní světové desítky, kteří měli na svém kontě dohromady šest titulů z turnajů série masters. Poté, co se v semifinále dokázal vypořádat s loňským senzačním finalistou Radkem Štěpánkem, zdolal v tříhodinovém nervy drásajícím pětisetovém finálovém boji i Chorvata Ivana Ljubičiče. Po proměněném čtvrtém matchballu padl vyčerpaný, ale šťastný na zem. Až v té chvíli teprve uvěřil, že dokázal vyhrát celý turnaj.

Ivan Ljubičič,  foto: ČTK
"Až poté, co jsem vyhrál dnes. Semifinále s Radkem bylo těžké, bylo to specifické, protože jsme se dobře znali. Dnešní finále s Ljubičičem bylo těžké. Do zápasu jsem rozhodně nešel jako favorit, neboť jsem s ním zatím dvakrát prohrál, takže jsem mu spíše měl co vracet. Bylo to hodně otevřené a já jsem rád, jak to dopadlo."

Berdych narazil v průběhu turnaje na své dva krajany. S touto kuriózní situací se setkal vůbec poprvé v životě. Vzájemné kamarádské vztahy to však rozhodně neohrozilo.

"Je to zvláštní. Známe se, před zápasem se samozřejmě nebavíme, spíše ještě přijímáme rady od trenéra, ale po tom je úplně všechno v pohodě."

Dvacetiletý Berdych se stal po Němci Borisi Beckerovi druhým nejmladším hráčem, který v Paris zvedal nad hlavu vítěznou trofej. Během své krátké kariéry už mimo jiné dokázal porazit světovou jedničku, fenomenálního Švýcara Rogera Federera i největší talent současnosti, Španěla Rafaela Nadala. K tomu přidal triumfy v psychicky vypjatých duelech Davisova poháru. Ve svých snech však zůstává při zemi.

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
"Já se nikdy velký sny neměl. Teď, když se mi povedl tento turnaj, tak se chci připravit co nejlépe na příští sezónu a když by se mi povedl útok na ty nejvyšší příčky v žebříčku, bylo by to jenom dobře."

Nabitý turnajový program nedovolil našemu tenistovi ani vychutnat pařížské pamětihodnosti. Doslova maličkou chvilku na čarokrásné centrum vyšetřil až po vítězném finále.

"Teď je akorát první možnost, kdy jsem po finále odjel a jsem kousek od Champs Elysées, ale jinak jsem nebyl vůbec ve městě."

Možná to bylo dobře, neboť současná Paris není příliš bezpečná. Zatímco v Clichy sous bois a přilehlých departmentech eskalovalo napětí mezi demonstranty a policií, ve čtvrti Bercy, kde se tenisové klání odehrávalo byl poměrně klid. Jednotliví aktéři získávali informace především za pomoci internetu. Berdych ale přece jen pro jistotu zaparkoval své auto v podzemní garáži. Jinak se však rozptylovat nenechal.

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
"Já jsem ty zprávy vnímal přes internet, k nám se to naštěstí nedostalo, máme tady klid a jak říkám, člověk kdyby nečetl zprávy nebo nesledoval například televizi, tak by o tom vůbec nevěděl."

Rodák z Valašského Meziříčí má za sebou extrémně náročnou sezónu. V jejím průběhu odehrál dvacet osm turnajů a navíc ještě startoval za Českou republiku v obou nešťastných duelech Davisova poháru. Tam si však spolu s nedělním pařížským finále znovu vylepšil svoji neuvěřitelnou statistiku. Tomáš Berdych doposud absolvoval šest pětisetových utkání a ve všech byl úspěšný. Tenisoví odborníci zdůrazňují, že právě ve vypjaté páté rozhodující sadě se ukáže psychická odolnost jednotlivých borců. I z tohoto hlediska je tedy náš hráč velkým příslibem do budoucna. Nyní ho však čeká zasloužený odpočinek.

"Zítra odlétám na dovolenou, takže odpočinek v teple Dominikánské republiky."

Český tenista dokázal vyhrát podnik série masters po dlouhých osmi letech. Před Berdychem se to podařilo našemu poslednímu grandslamovému šampionu Petru Kordovi v Madridu. K pařížskému triumfu přispěl velkou měrou také trenér Jaroslav Navrátil. Psychickou pohodu dodávala Tomášova přítelkyně Lucie Šafářová, která letošní sezónu odstartovala vítězstvím na turnaji v Estorilu. Pro Tomáše Berdycha je to doposud druhý turnajový titul, ovšem ten loňský z Palerma se s tím pařížským vůbec nedá srovnávat.

"Zatím v tenise jsem ještě nikdy nebyl tak šťastný, nikdy se mi nepodařil takový úspěch. Oslavím to s trenérem a přítelkyní, teď jdeme na večeři a potom uvidíme."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio