Bezpečnostní rada státu jednala o modernizaci tanků T-72

Problémy s modernizací tanků sovětské výroby T-72 trvají v České republice několik let. Úterní zasedání Bezpečnostní rady státu mělo mimo jiné odpovědět na otázku, jak dál. Jednání rady sledoval Josef Kubeczka.

Modernizace tanků T-72 bude zřejmě záviset na harmonogramu nákupu lehkých podzvukových letounů L-159 českou armádou. Na oba projekty současně totiž nejsou peníze. Ministr obrany Vladimír Vetchý po jednání Bezpečnostní rady státu připustil, že větší část projektu modernizace tanků T-72 bude spuštěna teprve poté, co armáda letouny L-159 z domácí zbrojovky Aero Vodochody nakoupí. Modernizace tanků má sice podle některých odhadů více než dvouleté zpoždění, splátky za L-159 však budou zřejmě ještě dva roky vyčerpávat armádní rozpočet. Dodávky a splátky za 72 letounů L-159 jsou naplánovány do roku 2002. Ministerstvo obrany se však s Aerem Vodochody, konsorciem bank a ministerstvem financí snaží vyjednat rozložení harmonogramu dodávek kvůli jeho finanční náročnosti na delší dobu. Podle některých informací by mohla být jednání o dodávkách L-159 uzavřena na přelomu července a srpna. První modernizované tanky T-72 tedy česká armáda dostane nejdříve za dva roky. Ministr Vetchý prohlásil, že v současné době probíhají zkoušky systému řízení palby od italské zbrojovky Oficine Galileo, se kterým byly v minulosti problémy:

"Předpokládá se, že kontrolní zkoušky, které v současné době probíhají, by měly být v nejbližší době ukončeny. Pokud tyto zkoušky budou úspěšné, předpokládají se vojskové zkoušky, které by byly na podzim. Pokud by všechno bylo v pořádku, tak začnou určité dodávky v nejbližších dvou letech."

Ministr obrany Vladimír Vetchý s odkazem na utajení nechtěl říci, kolik tanků a za kolik peněz hodlá armáda modernizovat. Odmítl také potvrdit slova svého ekonomického náměstka Jindřicha Tomáše, který v dubnu ČTK řekl, že armáda nechá zmodernizovat 140 z více než 500 tanků T-72. Ty zůstanou jediným typem v její výzbroji. Ministr Vetchý připustil, že pokud by byly zkoušky systému řízení palby opět neúspěšné, bylo by potřeba modernizaci tanků přehodnotit. "Jedná se o projekt, který je poměrně významný," zdůraznil však Vetchý s tím, že o českou verzi tanku sovětské výroby (těch původních jezdí po světě asi 5000) je zájem i v zahraničí. Hovoří se především o Indii a Finsku. Zrušení modernizace tanků by navíc podle něj mohlo řadu lidí připravit o práci. Bezpečnostní rada státu proto ministru obrany uložila, aby další zprávu o modernizaci tanků T-72 předložil v prosinci.