Bitva o prestižní filmovou cenu Český lev má trojici favoritů

Český lev 2002, Foto: ČTK

Český lev 2002 má své kandidáty. Tento týden byly totiž v pražském kině Lucerna vyhlášeny nominace na tuto prestižní filmovou cenu. Usilovalo o ni 15 celovečerních filmů, které přišly loni do kin. Nejvíce nominací získal spolu s filmy "Výlet" Alice Nellis a "Smradi" Zdeňka Tyce snímek Petra Zelenky "Rok ďábla". Další podrobnosti má Eva Petržílková:

Český lev 2002,  Foto: ČTK
Snímek "Rok ďábla" zabodoval v nejvíce ceněných kategoriích Českého lva: nejlepší film, režie a scénář. Získal celkem deset nominací. Film teď cestuje po zahraničních festivalech. Velký úspěch měl minulý týden v Rotterdamu, kde jeho projekci doplnil koncert skupiny Čechomor, která ve snímku také učinkuje. Autor úspěšného filmu Petr Zelenka byl, i přes největší počet získaných nominací, skoupý na slovo. Možná proto, aby pocty nezakřikl. Dva České lvy už má doma za scénář a režii filmu Knoflíkáři.

Už druhou cenu českých filmových kritiků a osm nominací získala režisérka Alice Nellis za snímek "Výlet". Hlavní roli v něm vytvořily Iva Janžurová a její dvě dcery. K dvoukolovému hodnocení filmů členy České filmové a televizní akademie /ČFTA/ režisérka Alice Nellis poznamenala:

"Já se musím přiznat, že těmhle mechanismům moc nerozumím. Já myslím, že to řeknu úplně jednoduše: Jsme spokojeni a máme velkou radost."

Z filmu Rok ďábla
O jednu nominaci méně získal film zachycující drama rodiny s adoptovanými romskými dětmi "Smradi". Z režiséra Zdeňka Tyce a scénáristky Terezy Boučkové zářila spokojenost:

"To jsou všechno hezké kategorie, kde jsme byli niminováni a myslím, že to tomu filmu v očích veřejnosti prospěje.., že to zřejmě získá další diváky. Budou si chtít ověřit, zda si to zaslouží sedm nominací." "No já jsem spokojená hlavně s filmem takže jsem teda spokojená i s nominací."

Představitelka hlavní role Petra Špalková pak ocenila na filmu především jeho scénář:

"Líbilo se mi, že to není takovej sentimentální blábol o tý adopci. Což myslím, vždycky tak trošičku hrozí, že se to může lehce zvrtnout k tomu, že to bude takový jako na růžovo natřený - takové téma. A díky tomu, jak Tereza psala vlastní zkušenosti, tak mi to přijde takový reálný."

Z filmu Výlet
Několikrát během slavnostního večera zazněly také názvy filmů "Andělská tvář" Zdeňka Trošky, "Musím tě svést" Andrey Sedláčkové a Perníková věž Milana Šteindlera. Neztratil se ani celovečerní animovaný snímek Aurela Klimta a Vlasty Pospíšilové Fimfárum Jana Wericha, který získal tři nominace. Která z nich obstojí, si ale Aurel Klimt netroufl odhadnout:

"Doufám, že páni výtvarníci Martin Velíšek s Petrem Pošem by mohli dostat. Ty si to zasloužejí."

Některá ocenění byla vyhlášena už během večera. Patřila k nim první soška Českého lva za nejlepší zahraniční film, kterou získal snímek Pedra Almodóvara "Mluv s ní". Plaketa za nejlepší filmový plakát patří Aleši Najbrtovi a Zuzaně Lednické za "Rok ďábla" a cenu čtenářů časopisu Cinema pak získal "Pán prstenů: Společenstvo prstenu". Hlavní ceny budou uděleny 1.března.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio