Českého lva za nejlepší film roku si odnesl Švankmajerův Otesánek

Jan Švankmajer, Foto: ČTK

V sobotu večer byly v pražském paláci Lucerna předány filmové ceny Český lev, které udělují každoročně členové filmové a televizní akademie. Osobitým moderátorem večera, který v přímém přenosu odvysílala Česká televize, byl letos podruhé herec Jaroslav Dušek. Bližší informace připravil Vilém Faltýnek.

Zástupci filmu Tmavomodrý svět,  Foto: ČTK
Novinkou devátého ročníku je, že akademici poprvé hlasovali dvoukolově. Proto se výsledky poněkud liší od předchozích let. Neopakovalo se obvyklé spojení hlavních cen (film, scénář, režie) s jedním filmem. Zrekapitulujme hlavní výsledky: Tvůrci příběhu z druhé světové války Tmavomodrý svět dostali nejvíc Českých lvů. Jan Svěrák byl oceněn za režii, Ondřej Soukup za hudbu, film dostal také lva za kameru a za střih. Tmavomodrý svět však nebyl podle kritiků filmem nejlepším, tím se stal Otesánek Jana Švankmajera. Film Babí léto dostal Českého lva za scénář Jiřího Hubače. Scénárista psal hlavní roli na tělo Vlastimilu Brodskému a ten taky, stejně jako Stella Zázvorková, získal ocenění za herecký výkon v hlavní roli. Retrospektivní hudební snímek Rebelové byl poctěn za kostýmy Kateřiny Mírové.

Jan Švankmajer,  Foto: ČTK
Moderátorem večera v přímém televizním přenosu byl jako loni Jaroslav Dušek, který bavil publikum v sále i u přijímačů. Loni měl na jevišti po boku živého lva, letos ho u jeho pasu suplovaly, podobně jako ve státním znaku, dva ohony krále zvířat. Dušek vtipně glosoval výroky všech, s nimiž hovořil, a svou bezprostředností narušoval obvyklou oficialitu podobných akcí. Herec improvizačního divadla Vizita poskytl Radiu Praha rozhovor. Požádal jsem ho na úvod, aby shrnul pro zahraniční posluchače průběh večera.