Bohatí řidiči by podle ministra Bárty měli platit vyšší pokuty, premiér s tím nesouhlasí

Bohatí řidiči by podle ministra dopravy Víta Bárty měli platit vyšší pokuty. Informovala o tom Česká televize (ČT). Návrh už řeší experti, hotov by měl být do konce roku. "Návrh znemožní, aby především dobře situovaní a agresivní mladí řidiči měli dojem, že je česká silnice Divokým západem," řekl ministr. ČT uvedla, že Bárta se nechal inspirovat pravidly, která platí ve Finsku nebo Švýcarsku. Právě ve Švýcarsku nyní jednomu řidiči hrozí za překročení povolené rychlosti o 170 km/h pokuta v přepočtu až dvacet milionů korun. Podle Bárty by se měla na výši pokuty odrazit i cena vozu. Řada bohatých podnikatelů se totiž drží uměle ve ztrátě.

Návrh ministra Bárty (VV) považuje premiér Petr Nečas (ODS) za nesmyslný. "Představa, že si policie bude moci získat jenom kvůli udělení pokuty údaje o výši příjmu nebo o výši majetku, je představa, která je spíše nakročením k nějakému autoritativnímu režimu. Policii do toho, jaký kdo má plat a příjem, vůbec nic není," řekl Nečas. Nedokáže si prý představit, že by podobný systém vůbec fungoval.

Se sportným nápadem podobně jako Nečas nesouhlasí ani TOP 09. Výše pokuty vyměřená podle ceny vozidla prý navíc znamená porušení rovnosti před zákonem. "Někdo třeba bydlí velice nuzně, ale prioritou je pro něj koupit si luxusní auto," řekl poslanec TOP 09 František Laudát. Podle Petra Bendla z ODS jde o klasický populistický návrh, který těží z lidské závisti. ČSSD i policii se naopak nápad líbí. Sociální demokraté by podle poslance Jeronýma Tejce přivítali i možnost, aby policie mohla dočasně auto zabavit.