Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vládní experti navrhují úlevy pro chronicky nemocné, píše Mladá fronta Dnes. Milion lidí s cukrovkou a tisíce dalších chronicky nemocných by mohly přestat doplácet na své choroby a naopak by na častých návštěvách lékaři mohli vydělat. Navrhují to experti z Národní ekonomické rady vlády, kteří sestavili deset rad, jak pomoci českému zdravotnictví.

Vládní experti navrhují úlevy pro chronicky nemocné, píše Mladá fronta Dnes. Milion lidí s cukrovkou a tisíce dalších chronicky nemocných by mohly přestat doplácet na své choroby a naopak by na častých návštěvách lékaři mohli vydělat. Navrhují to experti z Národní ekonomické rady vlády, kteří sestavili deset rad, jak pomoci českému zdravotnictví. A ministr zdravotnictví je pro. Konkrétně by to vypadalo tak, že by chronicky nemocní neplatili regulační poplatky, pokud vstoupí do speciálních programů zdravotních pojišťoven a zavážou se, že budou dodržovat léčebný režim. Náklady na zdravotní péči pro tyto nemocné totiž dělají 60 procent toho, co pojišťovny za nemocné platí. A pacienti podle expertů kvůli poplatkům návštěvy lékařů leckdy odsouvají a pak přijdou ve špatném stavu, což léčbu prodražuje. Jen léčba diabetiků stojí největší pojišťovnu v zemi téměř 17 miliard ročně, a to má VZP jen 65 procent pacientů. Nejen že by pacienti neplatili, ale navíc by získali ještě bonus v podobě třeba lepší plomby. Návrh by se podle expertů mohl stát součástí zákona o zdravotním pojištění, který by mohl začít platit už od příštího roku.


Proč boj s korupcí drhne? Brzdí ho mizerná technika, píšou Hospodářské noviny. Analytici ministerstva vnitra prozkoumali 237 korupčních kauz posledních 18cti měsíců, aby zjistili, proč se českým vyšetřovatelům nedaří rozplétat úplatkářské aféry. Dosud nepublikovaná analýza, kterou se podařilo listu získat s předstihem, pojmenovala šest hlavních důvodů neúspěšného snažení. Za prvé, detektivové v praxi minimálně využívají tzv. předstíraný převod. To znamená, že do korupčního jednání policie nastrčí vlastní označené bankovky a pak sleduje jejich pohyb. Jen jednou s úspěchem nasadili policisté mezi úplatkáře protikorupčního agenta, to je druhý zádrhel. Kriminalisté se také příliš spoléhají na udání, jen část kauz vypátrají sami. Nevěnují se majetkovým poměrům podezřelých korupčníků a špatná je i technika. Nekvalitní záznamy pak neumožňují identifikovat podezřelé. A v neposlední řadě, vyšetřovatelé si stěžují, že je od důležitých korupčních případů odvádějí další kauzy. Jak ukázal dotazník, někteří z nich vedou i dvacet dalších trestních spisů.


Ministerstvo našlo chybějící miliardy na dopravu, uvádí Hospodářské noviny. Přestože svůj plán ještě letos nepoužije, protože ministr financí nakonec našel pro dopravu peníze z dividend ČEZ, nechává ho v záloze. Ve zkratce: tisíc korun poplatek pro motocykly na dálnici, až 1500 dálniční kupon pro auta a 600 korun za kupon na silnice prvních tříd, po kterých dosud jezdí auta zadarmo. Některé z plánovaných novinek, například dražší dálniční známky by mohly dokonce začít platit už v příštím roce. Na poplatcích ze silnic prvních tříd by stát mohl podle propočtů fondu dopravy získat částku překračující pět miliard korun. Česko by se zpoplatněním silnic prvních tříd pro osobní auta zařadilo mezi země, jako jsou Černá Hora, Bulharsko nebo Rumunsko. Tam se platí poplatky za používání veškeré silniční sítě, říká mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota. Plány jsou zatím na začátku. Vše záleží na tom, kolik se podaří ministrovi Pavlu Dobešovi vyjednat peněz pro dopravu na rok 2013.


Parlament jedná o návrhu na zrušení oblíbené výmluvy řidičů. A sice, že řídila osoba blízká. V průzkumu Mladé fronty Dnes si sami řidiči přejí, aby zákonodárci zvedli pro návrh ruku. A to šest lidí z deseti. Paradoxní je, že zrušení oblíbené výmluvy jsou nakloněny i dvě třetiny vlastníků řidičského průkazu. Možná překvapivý závěr z průzkumu, který pro list zpracovala agentura Median. Jen loni se na bezejmenného příbuzného odvolalo půl milionu lidí. Proti blízkému člověku totiž nelze nikoho nutit vypovídat. Přestupky tak často končí v koši. A nebezpeční řidiči se nemusí bát pokuty ani trestných bodů. Návrh silničního zákona má oblíbený trik viníků ztížit. Pokud majitel vozu skutečného řidiče neprozradí, zaplatí pokutu sám. Trestné body nedostane. Z průzkumu vychází, že muži jsou pro zrušení 'osoby blízké' více než ženy. Vymykají se také Pražané a Středočeši. Pro konec výmluv je 49 procent z nich. V jiných krajích je to kolem 60 procent lidí. Hrozba pokuty je podle průzkumu tak silná, že třetina majitelů aut by neváhala policii oznámit jméno příbuzného, který přestupek spáchal. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, pokud zákon projde, v praxi to bude zřejmě často vypadat jinak. Protože nehrozí trestné body, majitel vozu zaplatí pokutu a skutečný viník mu ji pak vyrovná.


Vítězství Česka v miliardové arbitráži s německým podnikatelem Josephem Rupertem Binderem, je důkazem toho, že ČR v arbitrážních sporech již není pro žalující investory snadnou kořistí. Ministr financí Kalousek uvedl, že jasný výsledek sporu je signál všem investorům, kteří pomýšlejí na lacině získaný prospěch z arbitrážních řízení s Českem. Jak uvádí Právo, podle ministra se teď jiné středoevropské státy dokonce obracejí na české ministerstvo financí s žádostí o konzultace v oblasti vedení mezinárodních sporů na základě dohod o ochraně investic. Poradce Radek Šnábl, který stál za vyhranou arbitráží, upozornil na to, že počet sporů v posledních letech klesá. Očekává, že ještě letos padne verdikt v dalších dvou velkých arbitrážích, které ohrožují český státní rozpočet. Jedna se týká golfového hřiště a druhá zadávání tendrů státní společností Lesy ČR.


Stát chce zrušit slevy důchodcům a dětem. Podle Lidových novin možná senioři a děti už od září nebudou mít automaticky zákonem garantováno jízdné zdarma. O výhody můžou přijít i studenti. Ministr dopravy Pavel Dobeš chce, aby mu na slevy na jízdné ministerstvo financí přidalo 95 milionů korun, nebo je bude muset výrazně omezit. O první variantě nechce šéf financí ani slyšet. Podle vládní analýzy, kterou mají Lidové noviny k dispozici, se poskytování slev dopravcům vyplatí i nadále. Záměr osekat slevy v jízdném však může ve svém důsledku přijít státní kasu na více, než se ušetří na kompenzacích pro dopravce. Těmito slovy varuje šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes vládu. Právě na seniory by redukce slev dopadla poměrně razantně. Senioři jezdí na výlety či rekreace a zdražení jízdného tak bude mít zcela určitě negativní dopad do dalších sektorů ekonomiky.


Získá-li Praha od Hradu jízdárnu na Pohořelci pro Slovanskou epopej, splní tím podmínku samotného Mistra. Tak to stojí od roku 1909 ve smlouvě mezi Alfonsem Muchou, americkým mecenášem Cranem a městem Prahou. I když si odmyslíme zpochybňování dohody ze strany Johna Muchy, můžeme si položit otázku: Bylo by to pro Prahu a hlavně pro samu Slovanskou epopej vítězství? Jak uvádí poznámka Lidových novin, dohody se mají ctít. Jejich litera i jejich duch. A právě tady může nastat rozpor. Nevyvanul už její duch? Alfons Mucha si představoval, že plátna Slovanské epopeje uvítá 'slovanská Praha'. Neměli bychom přiznat - po půlstoletí expozice - Moravskému Krumlovu jakýsi zvykový nárok? Bude-li epopej trvale vystavena v Praze, městě desítek muzeí, galerií a expozic, chtě nechtě bude zařazena do šuplíku dávných mýtů. To v Moravském Krumlově by si podržela ráz autentické atrakce a těžiště města. Tento argument sice míří proti liteře dohody, ale je v souladu s citem pro spravedlnost či selským rozumem. S myšlenkou ponechat epopej v Moravském Krumlově se ztotožňují Václav Klaus i Václav Havel. Je to vzácná shoda, neberme ji na lehkou váhu, dodávají Lidové noviny.


Odměna za nález pokladu se výrazně zvýší. Jak informuje Mladá fronta Dnes, Emil Malý našel u obce Svatý Kříž na Chebsku 92 stříbrňáků z konce 13. století. Poklad odevzdal chebskému muzeu a za svou poctivost obdržel podle zákona náležitou odměnu - 276 korun. Tedy deset procent z ceny kovu, bez ohledu na historickou hodnotu nálezu. Podobně nízké odměny nálezců pokladů by měly brzy skončit - díky změně zákona. Koncepce památkové péče počítá se spravedlivějšími odměnami. Stále to bude deset procent, ale z historické hodnoty objevu. Její konkrétní výši by měli vyčíslit památkáři. Lidé totiž cennosti raději roztavili a zlato či stříbro pak prodali, vysvětluje ředitel odboru památkové péče ministerstva kultury Jiří Vajčner. Vláda také namísto 'velkých' památek, které vydělávají samy, chce podporovat majitele menších objektů nebo technických památek. Koncepce bere na vědomí, že některým turistům se už zajídají vypulírované zámecké sály. O to víc se zajímají třeba o to, jak se lidem žilo ve středověku. Jaká byla jejich kuchyně a jak pekli chleba či maso.


Královedvorští nosorožci bílí našli v Keni po dvou letech ztracenou chuť se pářit. Hlavně kvůli tomu do Afriky odjeli - zachránit vymírající živočišný druh. Jak dodává deník Právo, zvířata patřící do necelé desítky posledních žijících jedinců svého druhu na zemi, se adaptují v keňské rezervaci Ol Pejeta. Šanci možné březosti jedné ze samic považuje ředitelka zoo Dana Holečková za velmi reálnou. Zda se tak skutečně stalo, bude jasné nejdříve v září. Keňská rezervace musela nyní reagovat na růst cen černého trhu s rohy nosorožců. Ostrahu rezervace posílilo 32 ozbrojených strážců. Všem královédvorským nosorožcům byly navíc zcela zkráceny rohy, aby byli pro pytláky bezcenní. Severní nosorožci bílí ze Dvora Králové v rezervaci volně žijí, ale jsou pod neustálým dohledem. Každý má svého osobního strážce a ošetřovatelé s nimi v rezervaci i spí.