Přehled tisku

Photo: Kristýna Maková
0:00
/
0:00

Dvě piva za volantem, čtyřikrát více chyb, hlásá titulek na úvodní straně Mladé fronty Dnes. Jak dále deník píše, čeští řidiči procházejí nejpřísnějšími kontrolami na světě. Přestože si řidiči stěžují na velmi nízkou toleranci alkoholu při řízení, odborníci z pražského ČVUT dokázali její opodstatnění.

Dvě piva za volantem, čtyřikrát více chyb, hlásá titulek na úvodní straně Mladé fronty Dnes. Jak dále deník píše, čeští řidiči procházejí nejpřísnějšími kontrolami na světě. Přestože si řidiči stěžují na velmi nízkou toleranci alkoholu při řízení, odborníci z pražského ČVUT dokázali její opodstatnění. Experiment vědců potvrdil, že i menší množství alkoholu, za které v cizině nehrozí pokuta, zvyšuje riziko nehody. Česká policie loni v listopadu mírně uvolnila pravidla, v praxi řidičům toleruje alkohol do 0,3 promile. To je hodnota, u které se nedá pití alkoholu spolehlivě prokázat. V Evropě je nejčastější hranice tolerance půl promile. V České republice se podle listu vyplácí během silničních kontrol přísnější postup policie. Statistiky uvádějí, že čeští policisté kontrolují řidiče nejčastěji na světě, a to až 400 lidí na 1000 obyvatel. Od ledna do konce května letošního roku měl alkohol za volantem na svědomí 15 lidských životů.


Foto: ČTK
Hospodářské noviny podrobně informují o problémech s nefunkční evidencí vozidel. Připomíná, že ani po týdnu oprav nefunguje nová centrální evidence tak, jak by měla. Nevydařený registr tak firmu ATS-Telcom může stát miliony korun na penále. Ministr dopravy Pavel Dobeš připustil, že nedostatečné přípravy budou stát některé zaměstnance místo. O jménech viníků zatím nechce spekulovat, je ale podle něj zřejmé, že o práci přijdou někteří manažeři. Ministerstvo dopravy může navíc po dodavateli žádat dva miliony korun za každý den, kdy registr neběží správně. Přestože systém na více než dvou stovkách evidenčních míst fungoval, byl pomalý a vykazoval chyby při zápisu. Způsob, jakým se ATS-Telcom dostala k zakázce na Centrální registr vozidel je podle Hospodářských novin dost nestandardní. Ačkoliv jde o 37 milionů korun, ministerstvo na tendr nevypsalo veřejnou soutěž. Dobešův úřad tak využil dlouhodobé smlouvy na poskytování a rozvoj IT služeb, kterou má s touto firmou uzavřenu od roku 2010. V té době byl ministrem dopravy Vít Bárta.


Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
Národní galerie se bojí, že přijde o obrazy. Lidové noviny uveřejnily částečný seznam děl, která mohou být v ohrožení kvůli církevním restitucím. Kostel na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, Sázavský klášter nebo Sbírka starého umění ve správě Národní galerie. To je jen část majetku, o kterou může stát přijít v rámci vyrovnání s církvemi. Vedení Národní galerie má soupis „ohrožených klíčových artefaktů", kterých by se nerada vzdala. V opačném případě by je musela vykoupit zpátky. Církve by mohly žádat o vrácení takových uměleckých děl, jako například Díla vyšebrodského oltáře, díla Mistra Theodorika nebo ucelené soubory florentského malířství. Zástupci církví nechtějí možné konkrétní žádosti a postupy komentovat. Je to podle nich předčasné, protože zákon o církevním vyrovnání ještě neplatí.


Foto: Mateusz Kapciak / Stock.XCHNG
Čeští neplatiči dluží nejvíce bankám, telekomunikačním operátorům a pojišťovnám. Po lhůtě splatnosti dluží bankám přes 63 tisíc korun, pojišťovnám bezmála 14 tisíc a operátorům přes 6 tisíc. Vyplývá to ze sektorové analýzy pohledávek domácností, kterou pro deník Právo realizovala Asociace inkasních agentur. Dlužníci by měli počítat s tím, že pokud tyto instituce prodají pohledávky několik měsíců po splatnosti dále, budou muset zaplatit další tisíce korun navíc. Inkasní agentury si totiž nárokují odměny na náklady řízení. U částek do deseti tisíc korun se odměny sice snížily, ale pořád se jedná až o násobek původního dluhu.


Výroba aut v Česku roste, tahounem je nošovický Hyundai. Informují o tom Hospodářské noviny. Nárůst výroby zaznamenala i Škoda Auto, která zvýšila produkci téměř o šest procent na 376 524 aut. Zatímco výroba Hyundai Nošovice vzrostla o 36 procent, kolínská TPCA ohlásila naopak pokles výroby o více než pětinu. Růst výroby Škody Auto se opíral hlavně o rostoucí trhy střední a východní Evropy, Hyundaii pomohl především nový mix vyráběných modelů. Český automobilový průmysl by si mohl udržet mírnou růstovou dynamiku, bude ale záležet na vývoji evropských trhů a exportů do dalších zemí.


David Rath
Lidové noviny přinášejí článek o tom, že vazebně stíhaný poslanec David Rath přišel o paušální proplácení náhrad. Poslanec nemá kvůli pobytu ve vazbě nárok na pobírání dávek na dopravu či reprezentaci a stravu, což činí 29 tisíc korun. Rath by se mohl proti tomuto kroku Poslanecké sněmovny obrátit na soud, jeho právníci se teď ale soustředí více na obhajobu v úplatkářské aféře okolo zakázek ve Středočeském kraji. Rothův právní zástupce Roman Jelínek však v Lidových novinách připustil, že v případě úspěšného vyřešení kauzy bude pravděpodobně čas i na soud se sněmovnou. “Osobně si myslím, že skutečný státník by se k odebrání náhrad poslanci ve vazbě bez možnosti efektivní politické obrany nikdy nesnížil,“ dodal Jelínek.


Korupce prosakuje i do malých obcí, odhalit se podaří jen zlomek, píše deník Právo. Odhalených případů sice přibývá, jde ale stále o špičku ledovce. Propojování podnikatelských, lobbyistických nebo poradenských firem se zástupci veřejné správy tak nepostihuje jen politiky na vládní a parlamentní úrovni. Zpráva z dílny Nejvyššího státního zastupitelství odkazuje na zkušenosti žalobců z jednotlivých regionů a na zjištění Bezpečnostní informační služby. Ta problematiku korupce sleduje jako jedno z rizik ohrožující zájmy státu.


Trh s marihuanou ovládli Vietnamci. Jak dále píše Mladá fronta Dnes, vietnamské gangy vytlačují ty ruskojazyčné, nigerijské a albánské. Vloni policie zatkla 192 Vietnamců a letos objevila několik jejich obřích pěstíren marihuany. Kromě toho se Vietnamci stále více zapojují do vaření pervitinu. Mezi kritické lokality patří tržnice u hranic s Německem. Ještě v roce 2006 tvořili Vietnamci pouhé půl procento zatčených pachatelů, loni už to bylo 13 procent. To však podle listu neodpovídá jejich podílu na trhu. Protože obvykle mívají velké pěstírny, ovládají tak mnohem větší díl.