Bomba v Liberci zneškodněna. 4500 evakuovaných lidí se mohlo vrátit domů

Letecká puma z druhé světové války v Liberci, foto: archiv Policie ČR

Rušný večer a polovinu noci zažilo 4500 obyvatel Liberce, policisté a hasiči. Poblíž víceúčelové haly byla při výkopových pracích nalezená nevybuchlá stokilogramová letecká puma z druhé světové války z výzbroje někdejší sovětské armády. Policie vytýčila okruh kolem 750 metrů a začala evakuace hustě osídleného místa. Po půlnoci se podařilo bombu zajistit.

Letecká puma z druhé světové války v Liberci,  foto: archiv Policie ČR

Foto: ČTK / Radek Petrášek
"Několik minut po půlnoci jsme dostali zprávu, že se pyrotechnikům podařilo deaktivovat tu leteckou pumu a zhruba pět minut po půlnoci odváželi celý zbytek té pumy do Mimoně,"říká liberecký primátor Jaroslav Zámečník z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Hasiči vyhlásili čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň poplachu. Evakuace trvala několik hodin, teprve po ní mohli začít pracovat pyrotechnici. V evakuované oblasti žije asi 4500 lidí, dalších 1400 muselo opustit 35 sportovišť libereckého Sport parku, kde je i multifunkční aréna. Evakuovat se musely taky průmyslové závody nebo obchodní centrum.

Lidem se moc evakuovat nechtělo

Přijímací středisko pro evakuované,  foto: ČTK / Radek Petrášek
Evakuace trvala zhruba šest hodin, samotné zajištění bomby zhruba 20 minut. Hasiči i policisté se při evakuaci potýkali s řadou problémů, říká krajský ředitel Hasičského záchranného sboru Luděk Prudil:

"Museli jsme my nebo policie vyzývat řadu občanů k tomu, aby splnili povinnost, kterou stanoví zákon a na výzvu opustit prostory. Bylo to v některých situacích trošičku vyhrocenější, ale nakonec se podařilo všechny záležitosti vyřešit."

Jak však uváděli někteří občané, o evakuaci nevěděli.

"Jezdili policajti, ale nic nebylo slyšet. Potom šel zeť ven natankovat auto a přišel s tím, že je evakuace. A nikdo to nevěděl."

Evakuace se podle primátora Jaroslava Zámečníka dotkla i hasičů:

Azyl ve školách využily stovky lidí,  foto: ČTK / Radek Petrášek
"Do té oblasti spadá i hlavní stanice profesionálních hasičů. Museli proto přemístit svoje sídlo do Jablonce a pak si udělat další detašovaná pracoviště zde v Liberci."

Uzavřená byla i železniční trať z Liberce na Turnov, průtah Libercem i čtyřproudá silnice na Jablonec.

Primátor: taková akce vždy odhalí nedostatky

Azyl ve dvou školách využilo zhruba 500 lidí, k dispozici tam měli jídlo a pití. S průběhem akce byl primátor Jaroslav Zámečník spokojený:

"Pochopitelně se u takových akcí odhalují nedostatky, které třeba na straně města jsou. Já jsem zjistil, že ve dvou evakuačních místech byl v určitou chvíli nedostatek žíněnek, na které by si lidi mohli lehnout. Kdyby ten zásah trval totiž celou noc, tak bychom museli zařizovat prostředky, aby lidi mohli čas strávit vleže. To je moje zjištění, že na toto není město tak rychle a pružně připraveno. Ale jinak ten zásah proběhl velice dobře ze stran složek Integrovaného záchranného systému."

Nevybuchlá letecká puma ze druhé světové války byla nejspíš z náletu sovětských bombardérů z 9. května 1945. Válka sice skončila den předtím, Liberec byl ale stále německé město. ČTK to řekl Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci. Město bylo za války hlavním městem říšské župy Sudety, jeho obrana se začala připravovat dva měsíce před koncem války.

Stejný typ stokilogramové letecké pumy z druhé světové války nalezli v Liberci také v červenci 2011. Kvůli ní tehdy policisté evakuovali ze dvou nákupních center na 3500 lidí. I tehdy ji našli při výkopových pracích vpodvečer.

Velmi rozsáhlou evakuaci kvůli munici zažili v poslední době například lidé v Plzni, kde policie spolu s hasiči evakuovala asi 20.000 lidí kvůli nálezu válečné letecké pumy v areálu atletického stadionu.

Místo nálezu letecké pumy,  foto: archiv Policie ČR