Březen byl měsíc sebevražd

foto: ČTK

Nedaleko benzinové pumpy v Praze 9 se asi hodinu před půlnocí z úterý na středu polil benzínem dvaatřicetiletý muž a zapálil se. Naštěstí přežil. Popálen byl na 85% těla. Dalo by se říci, že přežil zázrakem. Tu samou noc se před plzeňskou dívčí ubytovnou zapálil jednadvacetiletý student. Nechal dopis na rozloučenou, ve kterém vyjadřuje nesouhlas s naší civilizací, se společností.

foto: ČTK
Policie případ vyšetřuje. Podle ní je velmi pravděpodobné, že se mladík upálil z nešťastné lásky. Protože to bylo před dívčí kolejí, navíc pokud by chtěl své poselství více veřejně demonstrovat, raději by přece vybral Václavské náměstí v Praze tak jako Zdeněk Adamec 6. března. Ohořelé sirky ležely na zábradlí Národního muzea ještě celé dvě hodiny po tragédii. Zdeněk Adamec si ke svému činu nalezl vzor - Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupujícím sovětským jednotkám před více než třiceti lety. Na svá zranění na místě zemřel. Mladík z Humpolce se v dopise označil za pochodeň číslo tři. Aniž by si uvědomil, stal se příkladem pro další sebevrahy, říká psycholog Petr Goldman z psychiatrické léčebny Bohnice.

"Stává se, že jsou určité skupiny - society, ve kterých vzrůstá v určitou dobu sebevražedné chování. Stává se také, že některý typ sebevražedného chování bývá opakován, napodobován. Z historie si můžeme připomenout období, kdy Goethe vydal Utrpení mladého Werthera a vydání této knihy zvýšil počet sebevražd u mladých německých mužů. Podobně to známe z různých malých skupin. Dá se tedy nyní říct, že ty další sebevraždy upálením jsou opakováním toho, co ti mladí lidé zažili u toho prvního."

foto: ČTK
Zdeněk Adamec z Humpolce, který se upálil na začátku března na Václavském náměstí, chtěl svým činem, jak napsal v dopise na rozloučenou, vyburcovat všechny lidi, aby si uvědomili v jakém světě žijí. Upozornit na špatné stránky naší civilizace. Na závěr dopisu zanechal několik odkazů na internetové stránky, například na sektu vesmírní lidé. Jednadvacetiletý student, který se zapálil před dívčí kolejí v Plzni, zanechal dopis, ve kterém, podle policie, vysvětlil, že sebevraždu učinil kvůli nespokojenosti se současným světem. Co na to psycholog Petr Goldman.

"Byl to mladý člověk. V tomto věku je málo kdo vyrovnaný, stabilní, zralý. Na druhou stranu u něj byla ta nezralost přece jenom výraznější, protože nedokázal unést tu tíhu života, se kterou se většina lidí potýká. Ale abych byl spravedlivý, tak zdaleka ne každý mladý člověk v sobě cítí tu palčivost otázek řekněme světonázorových, které jej tlačí k tomu, aby si odpovídal na otázky: Proč jsem na světě, jestli je ten svět dobře zorganizován a jaké je moje místo v tomto světě."

Série sebevražd upálením doslova vyděsila lidi v České republice. Mimo jiné i tím, že noviny druhý den otisknou fotografii zohaveného těla. Novináři popisují detaily, jak se celá tragédie odehrála. Jak dlouho mladík křičel bolestí a jako dlouho pobíhal sebevrah jako hořící pochodeň na prostranství, kde svůj čin spáchal. K těmto sebevraždám se vyjádřil i prezident České republiky Václav Klaus v otevřeném dopise. Píše v něm, že v naší republice vládne demokracie a zejména mladí lidé se nemusejí upalovat proto, aby vyjádřili svůj názor. Klaus také v něm také zdůraznil funkci rodiny. "Jako rodič a prarodič velmi dobře vím, jak důležité je pěstovat blízké rodinné vztahy," uvedl s tím, že zprávy o upálení mladých lidí se ho hluboce dotkly. O těchto sebevraždách a o fenoménu demonstrativní smrti se dozvíte více v úterní rubrice O čem se mluví.