Britský vrtulník se zřítil na jihu Moravy

Vrtulník Lynx britského vojenského námořnictva (archivní snímek), foto: ČTK

Společné česko-britské vojenské cvičení Flying Rhyno, tedy Létající nosorožec, si ve čtvrtek vyžádalo šest obětí na životech. Stalo se to při havárii vrtulníku, který se zřítil do údolí řeky Oslavy nedaleko obce Kuroslepy. Jedná se o jednu z největších havárií tohoto druhu v Česku. Více Jaromír Marek.

Vrtulník Lynx britského vojenského námořnictva  (archivní snímek),  foto: ČTK
Bezprostřední příčina havárie zatím není známa, podle svědků zavadil nízko letící vrtulník o vedení vysokého napětí. Jen několik minut před tím odstartoval z nedalekého letiště v Náměšti nad Oslavou. Krátce po jedné hodině odpoledne se z údolí řeky Oslavy ozval výbuch. Letoun se zřítil nedaleko chatové kolonie. Jen sto padesát metrů od nejbližšího obydlí. Nikdo z civilistů však zraněn nebyl. Kolize s vedením vysokého napětí přitom není žádnou výjimkou. Ve stejné oblasti zavadil o dráty elektrického vedení před dvěma lety vojenský vrtulník Mi-24. Vážnější škody ani zranění si tehdy havárie nevyžádala. To, že může být někdy obtížné rozpoznat takovou překážku připouští i bývalý velitel vzdušných sil České armády - generál Jan Vachek. A to i přesto, že vedení vysokého napětí jsou na vojenských mapách vyznačena.

Hasiči a helikoptéra nedaleko místa u Kuroslep na Třebíčsku,  foto: ČTK
"Čas od času se mapy aktualizují, aby odpovídaly situaci. Musím ale podotknout, že kvůli hustotě osídlení je Česká republika doslova zadrátovaná vedením různých typů a létání v nadzemní výšce je velice náročné."

Velitelství vojenského cvičení se rozhodlo v manévrech pokračovat, ovšem bez Nasazení vrtulníků. Do Česka míří britští experti, aby rozluštili okolnosti havárie. Více mluvčí velitelství Společných sil Sabina Introvičová.

"Na místě ještě působí komise Ministerstva obrany a vyšetřuje příčiny havárie. Je tam vojenská policie i velitelé vojenského cvičení, kteří spolupracují s naší komisí."

Čtvrteční havárie patří mezi nejtragičtější v historii země. K podobné tragédii došlo v nedalekém Rudíkově v září 1972, kdy při havárii vojenského vrtulníku zahynulo 10 lidí, čtyři vojáci zahynuli při zřícení bitevního vrtulníku v listopadu 1998 u Slatinic nedaleko Olomouce. Tajemstvím obestřena zůstává tehdy utajovaná letecká nehoda z roku 1977, kdy na palubě vrtulníku zahynula Viera Husákova, manželka tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka.