Brněnský veletrh cestování letos propaguje hlavně lázeňství a cykloturistiku

V Brně byl zahájen veletrh cestování Go a Regiontour. Co vlastně letos nabízí, o tom se už více dozvíte z telefonického rozhovoru s Jaromírem Markem:

"Na tomto veletrhu se představují cestovní kanceláře, dopravní společnosti, letecké společnosti, ale i města, regiony a zajímavé oblasti turistického ruchu. Je tady asi tisíc vystavovatelů z 21 zemí celého světa. A všichni nabízejí svoje služby v oblasti cestovního ruchu."

Ten právě poznamenaly v loňském roce katastrofálním způsobem povodně. Nabízí tedy veletrh Go nějaká řešení, jak zase přitáhnout turisty ze zahraničí k nám?

"Třeba Centrála cestovního ruchu připravuje některé návrhy, které by mohly cestovní ruch oživit. Jedním z nich je zjednodušení vízových formalit s Čínskou republikou, protože je tam potenciál v desítkách milionů turistů. A která země bude mezi prvními, které jim nabídnou možnost cestovat, tak ta je může do značné míry získat. A když jste zmínila povodně, tak samozřejmě se projevily a jsou známá i nějaká čísla. Zatímco v roce 2001 představovala tržba za turistický ruch asi 118 miliard korun, tak za loňský rok to bude asi o 18 miliard korun méně. Největší propad zaznamenávají hotely, asi deset procent lůžek bylo dlouhodobě neobsazeno, takže pokles příjmů byl docela značný."

Veletrh Go a Regiontour zpravidla vždycky nabízí nějakou specialitu, region nebo obor turistiky. Je tomu tak i letos?

"Letos je veletrh zaměřen na dvě oblasti, to je turistika a zvláště cykloturistika a pak lázeňství. Představuje se tu celá řada lázní a léčebných zařízení. A pak se tu prezentují turistické a cykloturistické stezky. Mám tu nějaká čísla, která jsou docela zajímavá. V současné době je v České republice asi 18 tisíc kilometrů značených cykloturistických tras. A co se týká těch turistických tras, tak tam máme skoro evropský primát, protože v tuto chvíli je téměř 37 tisíc kilometrů, po kterých lze chodit po značených turistických stezkách. To je docela zajímavé."

A dokdy veletrh cestování v Brně potrvá?

"Veletrh potrvá do neděle a je tu taková zajímavost: v sobotu ráno bude vypraven vlak tažený parní lokomotivou, který po asi třech a půl hodinách jízdy dorazí přímo sem, do areálu výstaviště v Brně. Je to taková zajímavá novinka, návštěvníci si tak budou moci vyzkoušet jízdu historickým vlakem z Prahy do Brna, což je docela nezvyklé."