Na veletrhu Regiontour byl představen kostel z 31 tisíc zrníček rýže

regiontour1.jpg

Na brněnském veletrhu cestovního ruchu Regiontour představila agentura Dobrý den spoustu zajímavých rekordů. Objevil se tu unikátní kostel z rýže, hejtman Běhounek dostal miniaturní běhounek, bylo tu nejvyšší jízdní kolo a tak bychom mohli pokračovat.

Ale vraťme se ke kostelu z rýže. Ten vytvořil Španěl dlouhodobě žijící v Čechách José Manuel Montorio, uvedl Josef Vaněk z agentury Dobrý den.

"Tento pán, který se narodil v roce 1921, se složitými cestami dostal až do tehdejšího Československa, protože prchal před frankistickým režimem. A když se potom v roce 2006 vracel zpět do svého rodného města, tak jako poděkování České republice tady zanechal kostel slepený z 31 tisíc zrníček rýže. A ten kostel se dostal až k nám do Muzea rekordů a kuriozit, kde jsme ho museli zakonzervovat, protože rýže byla napadena nějakým škůdcem. V Brně ho poprvé od doby konzervace mohla vidět i veřejnost."

Jak dlouho na kostelu pracoval?

"To bohužel není známo. My pouze víme, že to je model kostela sv. Vavřince, který reálně stojí v Kordobě."

Na Regiontouru byly i další zajímavé rekordy. Například hejtman Běhounek dostal běhounek.

"Hejtman Běhounek opravdu dostal malilinkatý kobereček, tedy běhounek. Také se tady nový hejtman poprvé viděl na nějakém významnějším veletrhu se starosty obcí kraje Vysočina. Říkali jsme si, že by stálo za to udělat mu malé překvapení, tak jsme nechali vyrobit malinkatý kobereček nebo-li běhounek o rozměrech zhruba 2 krát 1 centimetr a ten jsme mu slavnostně předali."

Byl potěšen?

"Byl potěšen, a byl potěšen dvojnásob. Kromě malého koberečku, který si odnesl v náprsní kapse, jsme mu předali běhoun o normální velikosti s tím, že mu ho předáváme, aby si mohl zlobivé úředníky zvát na kobereček. Říkal, že si ho dá do kanceláře a že to opravdu tak bude používat."

Na veletrhu byly i další rekordy, dodal Josef Vaněk - například 280 centimetrů vysoké jízdní kolo, největší keramická píšťalka v Česku, či soutok vod kraje Vysočina.

"Na zahradě expozice Zlaté české ručičky stojí obří trychtýř. My jsme ho přivezli do Brna na veletrh a oslovili jsme starosty obcí. Řekli jsme jim: třeba je u vás nějaká pěkná studánka nebo máte ve městě historickou kašnu či rybník, ve kterém je spousta kaprů. Naberte vodu z vodních zdrojů, které jsou milé vašemu srdci, přivezte nám ji do Brna a my ji tím trychtýřem slejeme, abychom si vzájemně ukázali, jak je u nás na Vysočině pěkně. Nám se takto podařilo shromáždit 96 různých vod. Byly tam i perličky, třeba voda z chladícího okruhu jaderné elektrárny Dukovany nebo voda ze Stříbrné studánky na Křemešníku, o které se tvrdí, že je léčivá a tak dále. Dokonce tam byla i voda z potoka, kterou když primátor města Jihlavy naléval do trychtýře, tak říkal: pamatuju si, že když jsem byl dítě, tak jsem se v tom potoce koupal. Bylo to takové příjemné a pěkné setkání lidí, kteří mají rádi Vysočinu a myslím, že se to všem líbilo."