Ručně malované mapy jsou umělecké dílo

Malovaná mapa Pelhřimovska

Malované mapy nabízí unikátní pohled na krajinu. Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově má ve svých sbírkách nejrozsáhlejší kolekci map s největším počtem ručně malovaných objektů.

Malované mapy | Foto: Agentura Dobrý den

Pokud by se vám chtělo, spočítali byste, že je na nich 3543 ručně namalovaných objektů. Tvůrcem série malovaných map regionů je CBS Nakladatelství.

Na mapách najdete vypracované hrady, zámky, kostely, dominanty měst a obcí a další pamětihodnosti. Jsou na nich i zajímavé technické stavby a přírodní úkazy. Projekt Malovaných map chce tímto originálním způsobem pokrýt celé území Česka.

Taková mapa je zároveň uměleckým dílem. Při turistice si pak můžete porovnat stavbu nakreslenou na mapě se stavbou, kterou vidíte reálu, a zjistit, jak přesně ji umělec zachytil.

Nejrozsáhlejší kolekce map s největším počtem ručně malovaných objektů  (vpravo David Rafaj) | Foto: Agentura Dobrý den

Malovaná mapa vzniká několik měsíců

Mapa vzniká doslova centimetr po centimetru a na zpracování se podílí řada profesionálů. Když malíř začne pracovat, slouží mu jako podklad 3D model krajiny. K tomu využívá ještě klasické mapy nebo letecké snímky.

Malované mapy | Foto: Agentura Dobrý den

Výroba ruční mapy trvá několik měsíců, protože na ní najdete každý dům, cestu, potok i jednotlivé stromy. Když je vše hotovo, je mapa naskenovaná ve vysokém rozlišení, pak jsou přidány stovky nápisů a tras.

Ručně malované mapy si objednávají například obce. Autoři map spolupracují i s turistickými organizacemi, které jim nabízí podrobné informace o turistických lákadlech jednotlivých regionů.

klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.