Brusel chce postavit Česko před soud za nákup letadel CASA

Evropská komise žene Českou republiku k evropskému soudu kvůli výběru vojenských transportních letadel CASA. Praha podle jejího prohlášení nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek. Podle komise Česko mělo letadla vybrat na základě celoevropského tendru, ale místo toho o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodlo bez výběrového řízení.

Premiér Petr Nečas v Bruselu na dotaz, zda Česku nehrozí, že by musela letadla vrátit, nejprve v žertu podotkl: "Je otázka, jestli by to pro armádu nebylo dobře." Vzápětí už vážně dodal, že Praha nejprve musí počkat, až rozhodnutí dostane. "Což bude trvat možná až dva měsíce. Teprve poté samozřejmě zaujmeme k tomu stanovisko, ale pozice ministerstva obrany je taková, že jsme příslušným a správným způsobem využili výjimek z příslušné evropské směrnice," dodal.

Pořízení čtyř transportních letadel CASA C-295M vyráběných konsorciem EADS loni schválila bývalá vláda Mirka Topolánka. Obchod byl terčem kritiky od samého začátku. Napadl jej mimo jiné italský výrobce transportních letounů Spartan, který o zakázku rovněž usiloval, ale česká vláda se nakonec rozhodla, že výběrové řízení nevypíše. Český antimonopolní úřad navíc nyní zkoumá smlouvy na servis letounů CASA, který opět bez výběrového řízení připadl společnosti Omnipol.