Evropská komise má pochybnosti o postupu při nákupu transportérů

Foto: www.army-technology.com

Kritika Evropské komise a několik žalob, z nichž jednu už ministerstvo obrany prohrálo a nyní se odvolává - to je zatím výsledek výběrového řízení na dodavatele obrněných transportérů pro českou armádu za rekordních 23 miliard a 600 milionů korun. Přitom armádní nákupčí zřejmě vítězné rakouské zbrojovce Steyr výrazně ustoupili při vyjednávání o možných sankcích za pozdní dodávky vozidel a neplnění offsetových programů.

Evropská komise má vážné pochybnosti o způsobu, jakým stát postupoval při nákupu obrněných transportérů. Podle ní měla být vypsána otevřená veřejná soutěž. Ministerstvo obrany ale označilo kontrakt za strategický a oslovilo jen předem vybrané uchazeče. Nedalo tedy stejnou příležitost všem případným zájemcům. Neúspěšnou finskou společnost Patria, kterou ve výběrovém řízení porazila rakouská zbrojovka Steyr, o tom informoval šéf oddělení veřejných zakázek při Evropské komisi Ugo Bassi. Stanovisko společnosti Patria tlumočí její mediální zástupce Filip Rybín:

"Domníváme se, že v průběhu vyjednávání nad kontraktem došlo k změnám podmínek ve prospěch našeho konkurenta, což nás připravilo o možnost předložit výhodnější nabídku. Tento postup nepovažujeme za spravedlivý a transparentní. Naše přesvědčení, že tendr neproběhl zrovna šťastným způsobem, potvrzuje i reakce Evropské komise na naši stížnost, kterou jsme k ní podali. Argumentace, kterou nám Evropská komise poskytla, je natolik podstatná, že ji použijeme ve všech dalších právních krocích."

Foto: Evropská komise
Skutečností, že jde o strategickou zakázku, argumentoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, když se odmítl stížnostmi neúspěšné finské firmy zabývat. I tento fakt Evropská komise kritizuje. Pokud jde o výši pokut za pozdní dodávky vozidel a neplnění offsetových programů, ta byla pevně určená před zahájením soutěže. Od výše sankcí se odvíjely i konečné cenové nabídky firem. Dodavatel měl původně zaplatit za každý den prodlení pět setin procenta z ceny za nedodané transportéry. Ve smlouvě je ale o více než polovinu nižší sankce. Finská Patria nakonec podala v srpnu na ministerstvo obrany žalobu. Požaduje v ní, aby soud označil smlouvu s rakouskou zbrojovkou za neplatnou.

Mnohamiliardový kontrakt podepsal bývalý šéf resortu Karel Kühnl týden po parlamentních volbách navzdory tomu, že ODS, část ČSSD a také prezident Václav Klaus byli proti. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek ale trvá na tom, že výběrové řízení bylo v pořádku:

"Neexistuje žádný pravomocný rozsudek, který by řekl, že ministerstvo obrany udělalo ve svém postupu chybu. Ministerstvo obrany se naopak snažilo zabránit tomu, aby bylo napadáno, a to i tím, že nedělalo tento tendr samo, ale že si přibralo právního a technického poradce. Samozřejmě, že i v takové situaci má neúspěšný uchazeč možnost napadnout cokoliv na průběhu tendru."