Pandury dostaly druhou šanci

0:00
/
0:00

Česká armáda možná přece jen koupí obrněné transportéry od rakouské firmy Steyr. Zbrojovka dostala ve středu od české vlády druhou šanci. Už v pátek s ní začnou jednat zástupci ministerstva obrany. Pokud se nedomluví do 5. března, vláda vyhlásí nové výběrové řízení.

Původní dohodu, podle které měla firma Steyr, patřící americké společnosti General Dynamics, dodat českému vojsku 199 obrněných transportérů Pandur, vláda na konci roku vypověděla. Pro další kolo jednání bude mít ministerstvo obrany čas do pátého března. Pokud se obě strany nedohodnou, vláda pravděpodobně vyhlásí nové výběrové řízení. Premiér Mirek Topolánek nechtěl upřesnit, jestli kabinet uvažuje o odebrání alespoň části původní dodávky.

"V dané chvíli máme možnost buď 'zpětvzetí' tohoto zrušení kontraktu, což já nepředpokládám, anebo jednání v rámci nového kontraktu, ale v tomto smyslu je zbytečné jakékoliv podrobnosti poskytovat, protože je to předmětem jednání v pátek na ministerstvu obrany. Já bych nepokládal ani za šťastné, a dokonce ani za korektní cokoliv k tomu říkat."

Také mediální zástupce firmy Steyr Jan Piskáček zatím nechtěl rozhodnutí vlády komentovat. Řekl, že firma se chce nejdříve blíže seznámit s oficiálním stanoviskem českého kabinetu.

Podmínky původního kontraktu, v pro naši armádu historicky nejvyšší hodnotě převyšující dvacet miliard korun, Rakušané podle vlády nesplnili. V případě jednání o nové smlouvě má náměstek ministra obrany Martin Barták jasno:

Mirek Topolánek
"Bude to v pátek. My teď máme mandát k pokračování, a uvidíme, jak budou obě strany spokojeny s těmi jednotlivými návrhy. Chci říct, že my máme naprosto jasnou a definovanou představu, a záleží teď na té oboustranné dohodě."

Varianta, že by dodávku obrněných transportérů pro českou armádu převzala finská firma Patria, která v původním výběrovém řízení skončila druhá, ve hře podle premiéra Topolánka není:

"Je to vyloučeno, to myslím vláda konstatuje jednoznačně. Pokud se nepodaří v rámci narovnání vyřešit ten problém s původním dodavatelem, vláda bude jednat o vypsání nového výběrového řízení."

Finská zbrojovka Patria učinila české armádě nabídku na dodání obrněných transportérů. Ještě před zasedáním vlády oznámila, že prvních 30 vozidel by mohla dodat do tří až čtyř měsíců. Mediální zástupce firmy v Česku Filip Rybín se nechtěl k nynějšímu postupu české vlády vyjadřovat.

Informace o tom, jak by měla případná nová smlouva na dodávky obrněných transportérů Pandur vypadat, nikdo nechce prozradit. Je možné, že tentokrát už nepůjde o 199 vozidel, ale jen o polovinu.

"Jedná se pravděpodobně o přezbrojení jedné brigády, která se skládá ze tří praporů zhruba po třiceti vozidlech, plus nějaká doprovodná vozidla, jako velitelská, radiační a chemický průzkum, a podobné věci. Takže si myslím, že se to kolem té stovky může pohybovat,"řekl České televizi místopředseda sněmovního výboru pro obranu Michael Hrbata.

Pokud se do 5. března oběma stranám nepodaří dohodnout, pravděpodobně bude vyhlášeno nové výběrové řízení.