Patria stáhla své žaloby

Foto: www.army-technology.com
0:00
/
0:00

V kauze historicky největší zakázky pro Armádu České republiky nastal překvapivý zvrat. Finská společnost Patria, kterou ve výběrovém řízení na dodávku obrněných transportérů pro českou armádu porazila rakouská firma Steyer, zastavila veškeré právní kroky proti ministerstvu obrany. Proč se tak stalo a co to pro Česko znamená?

Kvůli nákupu obrněných transportérů už nehrozí českému ministerstvu obrany prohrané soudní pře a další kritika Evropské komise. Finská zbrojovka Patria totiž změnila své stanovisko a rozhodla se zastavit v tomto směru veškeré své právní aktivity. Přitom od poloviny loňského roku postupně podala na české ministerstvo obrany žalobu k pražskému městskému soudu, obrátila se na antimonopolní úřad a nakonec i na Evropskou komisi, která jí dala loni v listopadu za pravdu. Zbrojovka ostře napadala výsledky výběrového řízení na dodavatele obrněných transportérů pro českou armádu za 23 miliard 600 milionů korun. Patrii tehdy ve finále porazil rakouský Steyr. Finové své nynější rozhodnutí stáhnout veškerá obvinění Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu potvrdili, odmítli ale poskytnout jakýkoliv komentář. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek k tomu s odvoláním na písemné stanovisko Patrie řekl:

"Asi před měsícem nám společnost Patria oznámila, že ustupuje od všech aktivních právních kroků, které podniká v souvislosti s projektem na pořízení kolových obrněných transportérů."

A proč teď Finové stáhli veškeré své žaloby a stížnosti? Podle důvěryhodných zdrojů Českého rozhlasu je k zastavení sporů vedla snaha uspět v další lukrativní armádní soutěži, tentokrát na nákup minometných věží pro 20 až 30 zmíněných obrněných transportérů. Ve hře je totiž opět několik miliard korun a finská firma minomety také vyrábí. Šéf sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím chápe rozhodnutí zbrojovky Patria jako pragmatický krok:

"Předpokládám, že tento postup finské společnosti vyplývá zřejmě z toho, že ministerstvo obrany nabídlo nějakou participaci na projektu kolových obrněných transportérů i této finské společnosti. Takže je to dobrá zpráva."

Přesto je třeba připomenout, že ministerstvo obrany ještě definitivně vyhráno nemá. Zažaloval ho totiž i další neúspěšný uchazeč o původní zakázku, italská společnost Iveco.