Brusel hrozí Česku soudem kvůli kvalitě ovzduší i pomazánkovému máslu

Evropská komise pohrozila Česku soudem a to v několika oblastech. Například kvůli nedodržování předpisů pro kvalitu ovzduší. Česko před soudní dvůr Evropské unie zřejmě dostane i obliba pomazánkového másla.

V případě kvality ovzduší Česko porušuje směrnici, která určuje maximální koncentrace jemného polétavého prachu ve vzduchu. Ty jsou pevně stanoveny. Jednotlivé země je smějí překročit jen 35krát do roka. V některých regionech Česka, především na Ostravsku, jsou ale koncentrace prachu mnohem vyšší a porušovány jsou častěji, než unie dovoluje. Co to pro nás znamená, na to se ptáme Pavla Nováka, zpravodaje Českého rozhlasu v Bruselu.

"Evropská komise nám zatím dala dva měsíce na odpověď na její výhrady. Očekává konkrétní plán, jak se bude znečištění snižovat, abychom liteře evropského práva vyhověli. Když to neuděláme, skončíme před unijním soudem v Lucemburku. Podobné výzvy ohledně prohřešku proti právu životnímu prostředí dostali od Evropské komise zároveň s námi například i Belgie a Řecko."

Podle eurokomisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika způsobuje znečištěný vzduch v Evropě každoročně více než 350 tisíc předčasných úmrtí. Česko by od žaloby kromě dostatečného vysvětlení vlastních kroků mohla ochránit ještě výjimka EU. O ni mohou země žádat až do června 2011, přičemž Česká republika o ni s dalšími šesti zeměmi už požádala.

Před unijní soud nás zřejmě dostane obliba pomazánkového másla. Evropská komise rozhodla, že podá na Česko žalobu a to kvůli označení pomazánkové máslo. Slovo 'máslo' mohou v názvu používat jen výrobky, které obsahují více než 80 procent mléčného tuku. České předpisy však dovolují používat označení pomazánkové máslo pro výrobky, které obsahují alespoň 31 procent mléčných tuků. Ministr zemědělství Ivan Fuksa potvrdil, že bude za pomazánkové máslo soudně bojovat i dál.

Ivan Fuksa
"Chceme zachovat toto označení, mimo jiné i proto, že spor s Evropskou unií trvá pět let, ale tradice pomazánkového másla je více jak dvacetiletá a obliba tohoto produktu stále roste. My toto rozhodnutí považujeme za diskriminační, protože jiné státy Evropské unie jako Británie, Německo i Španělsko si dokázaly pro takovéto zajímavé národní produkty vyjednat výjimky. Chceme zachovat toto označení a rozhodnutí Evropy budeme respektovat až po rozhodnutí Evropského soudu."

Češi už o výjimku žádali, ale komise žádost zamítla. Jak uvedl předseda mlékárenské sekce Potravinářské komory Michal Němec, evropská legislativa byla změněna těsně před vstupem nových zemí.

"Možnost získání výjimky sice zůstala v základním předpisu, nicméně ten odkazuje na prováděcí předpis, kde byl tento bod vypuštěný novelou."

Pomazánkové máslo - výrobek ze zakysané smetany, sušeného mléka a dnes i řady příchutí se začal vyrábět poprvé v roce 1977 a dodnes se vyrábí pouze v Česku a na Slovensku. Obyvatel Česka sní za rok zhruba jeden kilogram této pomazánky. Mlékaři už připravili žádost o udělení označení Zaručená tradiční specialita.