Budou se vozy Hyundai vyrábět v Nošovicích?

"Karty jsou rozdány, je potřeba dopilovat některé detaily,"říká ministr průmyslu a obchodu Milan Urban o expertních jednáních České republiky s automobilkou Hyundai, jejichž další část skončila ve čtvrtek. Nejde o maličkost. Ve hře je výstavba závodu této jihokorejské automobily v Česku, konkrétně v Nošovicích na Frýdeckomístecku.

Zástupci jihokorejské automobilky Hyundai,  foto: CTK
Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban seznámil ve čtvrtek novináře s aktuálním stavem rozhovorů s jihokorejskými partnery: "V této chvíli se vedou jednání o detailech dohody o porozumění, tedy memoranda, které, pokud se dohodneme na všech detailech, bude podepsáno mezi vládou České republiky a společností Hyundai. Součástí těchto jednání jsou i témata, jako je urychlení výstavby rychlostní komunikace Nošovice - Žilina, podíl českých subdodavatelů, tedy výrobců komponentů, na dodávkách pro automobilku. A mohu říci, že bychom si přáli, aby ten podíl byl co možná největší. Nám nejde o nic jiného než o to, aby ten projekt byl dotažen do vítězného konce, vítězného pro obě strany."

Hyundai chce do stavby nové továrny investovat zhruba miliardu eur (29 miliard korun) a ročně vyrábět asi 300 tisíc vozidel. To by pochopitelně bylo podle ministra Urbana pro region i celé Česko přínosné: "My máme zanalyzováno a spočítáno, že pokud by se tato investice realizovala, tak přínos pro hrubý domácí produkt, jeho růst, by se pohyboval někde kolem 1,1 - 1,2 procenta. Bude to samozřejmě mít vliv i na bilanci zahraničního obchodu. Jsme si jisti, že v souvislosti s touto automobilkou může být vytvořeno až do 15 tisíc pracovních příležitostí celkem, tedy automobilka plus subdodavatelé. Jsme si jisti, že je to přelomový okamžik pro změnu zaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. Bude to mít samozřejmě význam i pro hospodářský růst jiných krajů, protože čeští subdodavatelé se budou významně podílet na výrobě této automobilky."

Značný přínos případné jihokorejské investice vidí i náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Pavel Drobil: "Kromě přímých a nepřímých pracovních míst, která jsou samozřejmě velmi důležitá v kraji, kde je 90 tisíc nezaměstnaných, je to zejména dořešení dopravní infrastruktury směrem na Polsko, tedy vyřešení Třinecka a Jablunkovska. Samozřejmě je to i signální záležitost, která říká, že tento kraj je připravený pro investice tohoto charakteru. Já tedy očekávám i další zvýšený zájem investorů o Moravskoslezský kraj a celkové pozdvižení tohoto kraje v ekonomické části."

A jakým směrem budou podle ministra Urbana pokračovat jednání se zástupci automobilky Hyundai? "Už se neobjeví žádná nová témata, ale některá z nich nejsou uzavřená, a proto se povedou intenzívní jednání na úrovni expertů. Poté by mohlo dojít k oznámení definitivního výsledku do konce měsíce února. Tedy vše, co mělo být předmětem jednání, je na stole, jak říkám, karty jsou rozdány, je potřeba dopilovat některé detaily. Debatujeme o struktuře, tedy obsahu balíčku investičních pobídek. Náš postoj je takový, že rozhodující je kvalita, nikoliv čas, alespoň v této chvíli. Na druhou stranu horizont, na kterém jsme se dohodli, je konec února."