Budou Svěráci ještě někdy pracovat společně?

Jan Svěrák (vlevo) a Zdeněk Svěrák, foto: ČTK

"Krize to určitě je. Já to ve filmu Tatínek sám říkám, že každý posvícení jednou skončí. Třeba to "jednou" je už teď. Ale třeba ještě najdem nějakou látku, nad kterou oba zajásáme,"říká scénárista Zdeněk Svěrák. Jeho syn o něm natočil dokument, ale je to možná poslední společný filmový projekt Svěráků. Mikuláš Kroupa se s Janem i Zdeňkem setkal. Co se dozvěděl?

Jan Svěrák  (vlevo) a Zdeněk Svěrák,  foto: ČTK
Už mnoho lidí chtělo točit dokumentární medailónek o scenáristovi a herci Zdeňku Svěrákovi. Jeho syn Jan mu to vždycky rozmluvil.

"O tatínkovi chtěl už mnohokrát někdo točit nějaký medailónek. Já jsem mu to rozmlouval. Když už takový medailónek vznikne, tak už nikdo nenatočí nic velkého a pořádného. Říkal jsem, že by si to zasloužilo ne dva natáčecí dny, ale deset. Tolikrát jsem mu to rozmlouval, až mi řekl, tak to natoč ty. Já jsem mu to odkýval, ale myslel jsem, že až někdy, a třeba se na to zapomene. Po Tmavomodrém světě jsem neměl do čeho píchnout. Tak jsme si říkali, že by to byla vhodná chvíle, to spustit."

Říká režisér Jan Svěrák. Devadesátiminutový dokument Tatínek, který o svém otci Zdeňku Svěrákovi natočil spolu s kolegou Martinem Dostálem, končí vážnou hádkou právě mezi Janem a Zdeňkem Svěrákem. Filmaři doprovázeli Zdeňka Svěráka v soukromí doma i na chalupě a na zimním zájezdu s Divadlem Járy Cimrmana do Krkonoš. Byli s ním v Praze na Bohdalci, kde se odehrává Obecná škola, podívali se do Kopidlna, kde jako sedmiletý prožil válku, i do Žatce, kde začínal jako učitel. Přiblížili, jak se Svěrákovy osobní osudy prolnuly do jeho scénářů. Ve 14 dnech v rozmezí více než jednoho roku natočili přes 80 hodin materiálu. Na plátně se objevují i osobnosti, důležité pro Svěrákovu životní i profesní dráhu, především Ladislav Smoljak. Citlivě je zdokumentována spolupráce a tvůrčí rozkol scenáristy se synem Janem při práci na filmu Vratné lahve, který nakonec nebyl natočen. Oba prošli bolestnou tvůrčí krizí, možná o to citlivější, že se v ní prolínají profesní postoje, názory a stanoviska s rodinnými vazbami. A tak dokument Tatínek pokládá jednu nečekanou otázku: Budou ještě Svěráci spolupracovat?

"Začalo to docela pěkně. No a skončilo to, tak jak je to v tom filmu, takovým mírným rozkolem, který už se mírně zahojil, už to přebolelo. Možná, že tím dokument Tatínek dostal notu, která nebyla očekávána."

Tvrdí Zdeněk Svěrák, který před novináři řekl, že: "Každé posvícení jednou končí - to naše trvalo 13 let a za tu dobu se nám podařilo udělat tři dobré filmy." Právě za Kolju, jeden z prvních společných filmových projektů, získali tvůrci Oscara.