Déšť vhání diváky do sálů zlínského festivalu

Foto: ČTK

Ve zlíně probíhá tento týden jubilejní 50. ročník Filmového festivalu Zlín, akce zaměřené na kinematografii pro dětského a mladého diváka. V porotě letos usedl oskarový režisér Istvan Szabo, herec Christopher Lee či filmový výtvarník Gunnar Karlsson. Kolega Vilém Faltýnek se spojil s ředitelem festivalu Petrem Kolihou a zeptal se ho mimojiné na to, jak slaví výročí, proč v programu není česká novinka Kuky se vrací a jak festival zasáhly povodně.

Pustili jste se, pane řediteli, letos do nějakého vehementního slavení? Stáří vašeho festivalu je přece jednou z jeho významných deviz.

"Ano, zlínský festival je skutečně nejstarší na celém světě v kategorii pro děti a mládež. Od roku 1961 se postupně buduje tradice, která je dneska v celém světě uznávaná a svědčí o tom celá řada zahraničních hostů, ředitelů jiných festivalů a hvězd. A samozřejmě padesátiny oslavujeme. To že jsme si zvolili téma československé kinematografie je důkaz, protože československá kinematografie udělala pro děti spousty hezkých filmů. A vedle toho slavíme i řadu dalších jednotlivých výročí. Například sté narozeniny Karla Zemana, který působil ve zdejších, zlínských, filmových ateliérech celý život a natočil tu svá nejslavnější díla."

Petr Koliha,  foto: ČTK
Váš festival taky uděluje řadu cen v různých kategoriích a vedle nich je to i cena za umělecký přínos dětské kinematografii. Letos ji dostává Zdeněk Svěrák. V čem spočívá jeho hlavní přínos této oblasti?

"On se jako scénárista podílel na řadě filmů, některé z nich pak i točil jeho syn Jan. On se myslím stal univerzální národní uměleckou osobností, jakých jsme v historii neměli mnoho, namátkou mě napadá třeba Jan Werich..."

Kuky se vrací,  foto: Falcon
Pokud zmiňujete Jana Svěráka, nabízí se otázka, proč není v soutěžním programu letošního ročníku jeho nejnovější film určený také dětem a mládeži Kuky se vrací.

"My jsme velice rádi, že se letos do hlavní zlínské soutěže probojovaly hned dva české filmy a to film Karla Janáka Ať žijí rytíři! a Dešťová víla Milana Cieslara. Je to po dlouhé době, kdy jsou tu hned dva. Pokud jde o Kukyho, my jsme vlastně rádi, že se pan Svěrák rozhodl pro hlavní soutěž Karlových Varů, takto se krásně ty filmy rozprostřely mezi oba největší české filmové festivaly. A je to podle mě taky důkaz, že tvorba pro děti a mládež není žádné ghetto. Velmi často se už stává, že se tyto filmy dostávají i na áčkové "dospělé" festivaly, je to trend."

Foto: ČTK
Jaká je letos ve Zlíně atmosféra mezi diváky, v sálech, při doprovodných programech? Bohužel termín vašeho festivalu přišel do doby silných dešťů, záplav, stavů ohrožení a podobně. Jak se vás to dotklo?

"Ano, včera nás tady ve zlíně probudily sirény, které vyhlásily třetí povodňový stupeň, došlo i k určitým dramatickým situacím, ale festival probíhá bez narušení, v sálech je nálada výborná, naopak déšť vhání lidi do sálů. Venkovní program se samozřejmě pokoušíme přesouvat, řešit ho náhradním způsobem, je to škoda, ale na náladě nám to neubralo."

Ve vysílání Radia Praha jsme slyšeli ředitele Filmového festivalu Zlín Petra Kolihu.