Zlaté střevíčky si ze Zlína odvezou severští tvůrci

Programový ředitel festivalu Petr Koliha, foto: ČTK
0:00
/
0:00

V sobotu skončil ve Zlíně Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Letošní 45. ročník byl jubilejní a potvrdil rostoucí mezinárodní renomé festivalu. Zároveň ale ve Zlíně vychází najevo, že v oblasti tvorby pro mladé publikum žije Česká republika už jen z tradice. Vilém Faltýnek zavolal do Zlína programovému řediteli festivalu Petru Kolihovi. Od něj se mj. dozvěděl, že festival prochází v posledních letech proměnou.

Programový ředitel festivalu Petr Koliha,  foto: ČTK
"Ta tvář festivalu se mění, festival získává daleko větší mezinárodní prestiž, takže je o něj větší zájem, je větší nabídka filmů, což je samozřejmě zajímavé a přínosné. My sami festival proměňujeme, snažíme se oslovit daleko větší škálu diváků, letos jsme se soustředili na teenagery, vedle dětí je to druhá největší cílová skupina našeho festivalu. Změnili jsme celkovou výtvarnou image, máme novou hranou znělku, tak myslím, že ten jubilejní 45. ročník je svým způsobem nový."

Jak si stojí česká filmová tvorba pro tyhle věkové skupiny ve srovnání se zahraničím. Vznikají u nás nějaké filmy? Víme o pohádkách, ale ty filmy pro teenagery, jak to s nimi vypadá?

"Bohužel naše republika dneska žije z dobré pověsti, protože za poslední dva roky jsme nebyli schopni dát do soutěže žádný film pro děti. V kategorii filmů pro teenagery letos soutěžili Snowboarďáci, kteří zaznamenali úspěch, ale je to vlastně ojedinělá vlaštovka. Na druhé straně celá Evropa včetně severu velmi silně investují do filmů pro děti a mládež. A nejen Evropa, například Indie se obrovsky stará o filmy pro děti a mládež."

foto: ČTK

Proměňuje se podle vašeho názoru nějak v posledních letech film pro děti a mládež, podle toho, co přichází do soutěže?

"Tak je zajímavé, že se ztrácí klasická pohádka. Ta mizí ze všech produkcí, nahrazují ji jiné žánry, ať už klasický rodinný film, jednoduché příběhy ze současnosti, různé fantazijní žánry, ale klasická pohádka je na ústupu. To je výrazný rys."

Které filmy si letos odnášejí hlavní ceny Zlaté střevíčky?

Režisér Alexander Mitta
"Já myslím, že to, že letos byl festival věnovaný Skandinávii a Pobaltí, se odrazilo i na hlavních přidělených cenách. Ty hlavní si odnesly severské filmy. Hlavní cenu za hraný film pro děti dostal norský film Barva mléka, hlavní cenu za hraný film pro mládež si odnesl švédský film Pitomý 14, cenu od dětské poroty dostal hraný film Pan Pelikán z Finska, takže vidíte, že to jsou filmy ze severu. Ale na druhé straně jsou tam i filmy z jiných států, zmínil bych třeba íránský film Hayat režiséra Ramezániho, která dostal cenu města Zlína, nebo zajímavý film Spojených států Zátoka ticha, který dostal cenu Miloše Macourka."

A umístily se nějak v této konkurenci české filmy?

"Tak bohužel žádný český film tu nefiguruje, z nejbližších spřátelených zemí, které byly oceněny, je to slovenský film O dve slabiky pozadu, který vyhrál soutěž zemí Visegradu. Bohužel české filmy letos nebyly úspěšné."

V porotě zasedli mj. režisér Alexander Mitta z Ruska, Vahid Nik-khad z Íránu, německá režisérka Marianne Redpath a český filmař Juraj Herz.