Busta TGM v Užhorodu

Dva a půl milionu korun by chtěli získat organizátoři veřejné sbírky, určené na pomník Tomáše Garrigue Masaryka v ukrajinském Užhorodu. Podnět k obnovení Masarykova pomníku vzešel od tamních krajanů, kteří dodnes oceňují, že první československý prezident důsledně podporoval hospodářský, sociální i kulturní rozvoj Podkarpatské Rusi. O jeho zájmu o nejvýchodnější část prvorepublikového Československa svědčí fakt, že na svou první státní návštěvu Zakarpatska Masaryk přijel už v roce 1921. Připravila Milena Štráfeldová.

Koordinátorem současné veřejné sbírky je Československý ústav zahraniční. Předseda ústavu Jaroslav Šlápota k obnovení Masarykova pomníku v Užhorodu řekl:

"Byl to záměr krajanského spolku na Ukrajině a dalších čtyřech, pěti spolků, které se připojily k této žádosti. A ty požádaly, aby se v Užhorodě na Ukrajině obnovila socha TGM, která tam existovala za první republiky a při válečných událostech byla zlikvidovaná."

Autorem Masarykovy busty se na podnět zakarpatských krajanů stane akademický sochař Josef Vajce, spoluautor Masarykova pomníku na Hradčanech. Replika této původně Španielovy sochy byla vloni instalována také v hlavním městě Mexika. V Užhorodu by měla být odhalena busta prezidenta Masaryka v nadživotní velikosti, umístěná na žulovém pylonu. Veřejná sbírka, která znovuobnovení Masarykova pomníku na Ukrajině umožní, má podle Jaromíra Šlápoty již první přispěvatele:

"Velice nám pomohla Česko-izraelská smíšená obchodní komora, která oslovila své významné členy, jestli by také nepřispěli na tuto bystu."

Krajanské spolky i koordinátoři celé akce, vedle Československého ústavu zahraničního i Nadace odkazu TGM, by jeho bystu v Užhorodu rádi odhalili již na jaře příštího roku.