Bývalý vyšetřoval StB Alois Grebeníček zemřel - jeho kauza skončila

Alois Grebeníček, bývalý vyšetřovatel komunistické Státní bezpečnosti (na archivním snímku z vysílání ČT), foto: ČTK

Alois Grebeníček již nebude odsouzen za to, že v 50. letech mučil v Uherském Hradišti politické vězně. Bývalý vyšetřovatel StB a otec současného předsedy KSČM totiž ve svých jednaosmdesáti letech v uherskohradišťské nemocnici zemřel. Soudní kauza, která se vlekla šest let, je tak uzavřena. Více se dozvíte od Mileny Štráfeldové:

Alois Grebeníček,  bývalý vyšetřovatel komunistické Státní bezpečnosti  (na archivním snímku z vysílání ČT),  foto: ČTK
Alois Grebeníček byl před šesti lety obžalován za to, že jako vyšetřovatel StB týral v uherskohradišťské věznici odpůrce komunistického režimu, při výsleších je kopal, bil a mučil elektrickým proudem. Spolu s ním byli obžalováni i další členové tzv. bicího komanda, kvůli němuž měla věznice v Uherském Hradišti pověst jedné z nejhorších v tehdejším Československu. Konfederace politických vězňů se proto podle svého předsedy Stanislava Drobného snažila už od počátku 90. let dostat Grebeníčka před soud:

"Když jsem já byl v kriminále, tak mne sice nevyšetřoval, ale jeho pověst sadisty byla obrovská. A když jsme se tedy v 90. roce osvobodili a začali jsme stíhat tyto netvory, snažili jsme se speciálně pana Grebeníčka nějakým způsobem soudně postihnout. Pan Grebeníček unikal. Samozřejmě teď už je před jinou soudní stolicí. Té se na rozdíl od toho lidského soudu nemůže vyhnout."

Prázdná soudní síň,  foto: ČTK
Grebeníček ze zdravotních důvodů po celých šest let nepřišel ani na jediné soudní stání. Vyhnul se i řízení, které mělo proběhnout přímo v nemocnici - jeho rodina jej nechala den před zahájením soudu převézt jinam. Podle soudkyně Radomíry Veselé končí úmrtím obžalovaného celá kauza bez rozsudku. Jan Srb z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, který připravoval podklady pro obžalobu Aloise Grebeníčka, vidí ale vinu za protahování soudu i na straně justice:

"Naše práce končí návrhem na podání obžaloby, pak už je to věc státních zastupitelstev a soudů. My pochopitelně naše kauzy sledujeme dál. A i kdyby subjektivně člověka napadl nějaký pocit marnosti, nemůže tomu podléhat a musí dělat to, co má."

Podle Jana Srba čeká v současné době u našich soudů zhruba třicet podobných případů na zahájení hlavního líčení a u dalších sedmi osob byl sice rozsudek již vynesen, dosud ale nenabyl právní moci. Pomalou práci soudů kritizuje i Stanislav Drobný z Konfederace politických vězňů:

"To, že naše soudy soudí tímto způsobem některé případy, je jasné. Už i Evropská unie nám tyto praktiky vytýká. Já doufám, že konečně dnešní vláda dosadí nějakého soudce na funkci ministra, který skutečně u soudů udělá zásadní pořádek."