Časopis Time zařadil Ostře sledované vlaky mezi sto nejlepších filmů

Ostře sledované vlaky
0:00
/
0:00

Americký týdeník Time zveřejnil stovku nejlepších světových filmů všech dob. Seznam vypracovali filmoví kritici Richard Schickel a Richard Corliss. Sami uvedli, že jde o subjektivní výběr na základě "magického kouzla" snímků bez ohledu na počet cen, které obdržely. Mezi sto nejlepších filmů se dostal i jeden český snímek. Který? To ví Martina Lustigová.

Poznali jste? Ano, jde o Menzelovy Ostře sledované vlaky. Patří právě tento film mezi stovku nejlepších? Ptáme se filmového kritika Antonína Jaroslava Liehma: "To je vždycky strašně subjektivní. To je jako když hledáte deset nejslavnějších lidí v Čechách. Ale samozřejmě patří mezi filmy, na které se nezapomene!" Ředitelka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová se zařazením filmu mezi stovku nejlepších souhlasí: "Já myslím, že určitě ano. A je to rozhodně úspěch československé kinematografie. Říkám československé, protože tehdy samozřejmě vznikly. Samozřejmě ty ´stovky´ už byly publikovány mnohokrát a vždycky v různé sestavě. Ale Ostře sledované vlaky si to, myslím, plně zaslouží."

Spolu s Menzelovým filmem v žebříčku figuruje například Pulp Fiction od Quentina Tarantina, Mluv s ní od Pedra Almodóvara nebo Schindlerův seznam od Stevena Spielberga. Ostře sledované vlaky jsou ale jediným zástupcem české nebo československé kinematografie. Čím právě tento film vyniká nad ostatní domácí tvorbu? "Já myslím, že je to dáno už tou Hrabalovou předlohou, protože i ta je mimořádná, dále humorem, schopností definovat pocity mladého člověka, aniž zaběhne do sentimentality, a přitom hovořit i o věcech tak vážných, jako byla válka," říká Eva Zaoralová.

A Antonín Jaroslav Liehm dodává: "To byla doba, kdy Češi měli dvacet filmových režisérů, které znal celý svět a kteří vyhrávali jeden festival za druhým. Proč? Protože byli strašně čeští a zároveň mluvili k lidem na celém světě. A já si myslím, že to je to důležité - mluvit hlavně o sobě, o své vlastní zkušenosti, o místě, kde to všechno vzniklo, a zároveň ve chvíli, kdy tohle všechno dokážou tak, jako to dokázali Menzel a mnozí další čeští režiséři, aby to prostě mluvilo ke všem."

Jaké jiné filmy se podle vás do žebříčku měly dostat?

"To by byl dlouhý seznam. Ten seznam vybírali Američani, to znamená, že to musí být něco, co mluví k nim. Ale zase jiní budou vybírat jinak a budou k nim mluvit jiné filmy. To jsou strašně subjektivní volby, které se potom objektivizují počtem lidí, které ten film oslovil. A v Čechách tenkrát těch filmů byla strašná spousta. Škoda, že se na to trošku zapomnělo, ale to zase jednou přijde."

Film Ostře sledované vlaky patří mezi trojici našich snímků, které byly oceněny Oscarem - vedle Jiřího Menzela se soškou mohou pyšnit tvůrci filmů Obchod na korze a Kolja. A jak režisér reagoval na zařazení svého díla mezi nejlepší světové tituly? "Mají zkrátka dobrý vkus," řekl Jiří Menzel na adresu kritiků, kteří seznam vytvořili.