Čechokanaďan Jiří Traxler se dožívá pětadevadesátin

Jiří Traxler, foto: www.cssk.ca

Připomínku známého českého muzikanta, který dnes žije v exilu, začneme trochu netradičně, hudební hádankou:

Vzpomenete si, kdo složil hudbu k písni Jedu nocí, kterou na naší nahrávce zpívá R. A. Dvorský? Nechci Vás dlouho napínat - je to Jiří Traxler, autor řady vynikajících jazzových a swingových skladeb, které ho v Česku proslavily hlavně ve 40. letech minulého století.

"Jiří Traxler je zakladatel a spolutvůrce naší swingové éry. Spolu s Kamilem Běhounkem napsal tolik písniček, které zpívalo několik generací a které dodnes stále ještě žijí. Mimo jiné ho za svého následovníka považoval také Jaroslav Ježek, který mu svěřil svůj orchestr k jedné nahrávce. Je to myslím osobnost, která skutečně stojí za pozornost. Dokázal to i svým vynikajícím životopisem Já nic, já muzikant. To je historický pramen prvního řádu,"

připomíná hudební publicista Lubomír Dorůžka. Jiří Traxler v roce 1950 z Československa emigroval a dnes žije v Kanadě. V těchto dnech se dožívá pětadevadesátin. Čeští krajané v Edmontonu jeho výročí oslavili o minulém víkendu:

"Dostalo se mu té cti, že byl přijat v parlamentu v Edmontonu a dostal vyznamenání. A my jsme mu uspořádali velikou narozeninovou oslavu,"

říká novinářka Radka Mayerová, která dnes se svým manželem zpěvákem Jaromírem Mayerem žije také v kanadském exilu. Slavného swingového autora Jiřího Traxlera přitom českým krajanům v Kanadě připomněl další známý zpěvák z Česka:

"Je to asi tak tři roky, když přijel sem na návštěvu Karel Černoch, který prostě začal vyžadovat, že chce rozhovor s Jiřím Traxlerem. Tak jsme ho de facto vlastně znovu objevili."

Jiří Traxler po útěku do Kanady krátce působil v rozhlasové stanici CBC. Pak se ale začal věnovat dalšímu svému koníčku, kreslení, a jako kreslič se prosadil v letecké společnosti Bombardier v Québecku. Dodnes je ale vynikajícím klavíristou, stále skládá písničky a doprovází i krajanský pěvecký sbor v Edmontonu. O jeho hudební dráze vzniklo DVD, které připomíná jeho nejslavnější skladby: