Dokument o Češích v Kanadě odkryl i zapomenuté příběhy

Speciální příloha k projektu www.TogetherToVictory2020.com

Kanaďané a Čechokanaďané výrazně přispěli k obnovení Československa po 2. světové válce. Velvyslanec Česka v Kanadě Bořek Lizec připravil na jejich počest unikátní pořad.

Justin Trudeau,  foto: archiv Justina Trudeaua,  WIkimedia Commons,  CC BY 3.0

Premiéra bude v den státního svátku 28. října. Hosty pořadu budou on-line spolu s premiéry Andrejem Babišem a Justinem Trudeauem i nejvýznamnější krajanské osobnosti, uvedl Bořek Lizec.

"Budou tam skutečně významní Čechokanaďané. Začal bych Tomášem Baťou III., který dlouhou dobu působil v čele společnosti Baťa a bude vyprávět o svém tatínkovi, jehož životní příběh je výrazně spojený s Kanadou. Také bych rád zmínil mistra světa v krasobruslení, významného kanadského politika a také bývalého velvyslance Otto Jelínka. Budeme mít mezi námi i dceru českého režiséra Karla Zemana, Ludmilu. Sama byla nominovaná na Oscara a má nejvyšší kanadská ocenění. Promluví i ředitelka Národní galerie Kanady, paní Sasha Suda a diváci budou jistě překvapeni, jak výborně mluví česky. V krátkých zdravicích vystoupí krajanské organizace napříč Kanadou. Diváci si tak budou moci udělat představu, jak vypadá krajanská komunita v Kanadě."

Tomáš Baťa přivezl do Kanady sto rodin

Továrna Baťa v kanadské Batawě,  foto: Alex Laney,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Součástí bude dokument, který objevil příběhy, které byly překvapením i pro velvyslance.

"Napadá mě příběh, který jsme objevili, když jsme mapovali historii města Batawa. To je složeno ze slov Baťa a Ottawa. Je to české město, které založila společnost Baťa a sto rodin, které mohl Tomáš Baťa se souhlasem kanadské vlády přivézt do Kanady, aby zde zahájil výrobu. Když jsem se setkával s Čechokanaďany, tak jsem potkal kanadskou velvyslankyni a diplomatku, která se jmenuje Sara Hradecký. K mému překvapení při rozhovoru vyplynulo, že její maminka byla jedno z tzv. Baťových dětí, to znamená, byla součástí jedné z těch rodin, které Tomáš Baťa do Kanady přivezl a vyrůstala právě v Batawě."

Kanadská policie bránila náš konzulát v Montrealu

Mackenzie King,  zdroj: Národní archiv Kanady,  Wikimedia Commons,  CC0

Mezi nejvýznamnější a bohužel pozapomenuté příběhy, které projekt připomene, patří například osobní přátelství mezi prezidentem Edvardem Benešem a premiérem Mackenzie Kingem.

"Příběhy Čechů v Americe mě dlouhodobě zajímají a těší mě, že tentokrát budeme mít příležitost vyprávět některé z Kanady. Krajané bezprostředně poté, co Německo obsadilo zbytek českých zemí a prezident Beneš požádal o podporu, se za ním vypravili jako delegace do Chicaga. Přislíbili mu plnou podporu. Dva měsíce na to už vytvořili Československé sdružení v Kanadě, které se postupně rozrostlo až na neuvěřitelných 91 poboček. Krajané pořádali finanční sbírky, podporovali československou vládu. Také bojovali v řadách československé i kanadské armády za naši svobodu. Kanada také poskytla své území pro výcvik československých pilotů RAF.

Speciální příloha k projektu www.TogetherToVictory2020.com,  foto: archiv ČRo - Radio Prague International

Hned v prvních dnech obsazení českých zemí bránila kanadská policie náš generální konzulát v Montrealu. Krátce na to Kanada povýšila naše vztahy na úroveň velvyslanectví. To, jaký význam přikládá našim vztahům, vyplývá také z toho, že historicky prvním velvyslancem Kanady v Československu se stal velice vážený muž Georges Vanier, který se v budoucnosti stal generálním guvernérem Kanady, čili vlastně hlavou státu."

Projekt připomene i Jiřího Traxlera, zakladatele české swingové éry

Speciální příloha k projektu www.TogetherToVictory2020.com,  foto: archiv ČRo - Radio Prague International

Jak dodal velvyslanec Bořek Lizec, kromě dokumentu a příběhů bude součástí projektu i hudební program. Bude věnovaný česko-kanadskému hudebnímu skladateli Jiřímu Traxlerovi, který je zakladatelem české swingové éry za první republiky.

"Velice mě potěšilo, že hudební hvězdy, na které jsem se obrátil, okamžitě souhlasily a pustily se do toho projektu. Vůbec poprvé uslyšíme písně Jiřího Traxlera v rockové podobě od Petra Jandy nebo v countryové úpravě od Jana Vančury a skupiny Plavci. Zazní i tradiční podání od Ondřeje Havelky a Melody Makers, Sester Havelkových a naopak moderní jazzovou swingovou úpravu nabídne Jan Smigmator, vystoupí i Marta Jandová.

Mrzí mě, že kvůli pandemii nebudu moci diváky na akci přímo přivítat, na druhé straně je akce on-line příležitostí k oslovení diváků napříč Kanadou a nejen v Kanadou. Věřím, že budeme moci poděkovat ještě více rodinám těch, kteří Československo pomohli navrátit na mapu Evropy."

Přímý přenos 28. října bude v osm večer kanadského času východního pobřeží. Kdo ho nestihne, může si projekt pustit ze záznamu. Vysílán bude na webové stránce: www.TogetherToVictory2020.com.