Cena pro Magora

Ivan Martin Jirous, foto: www.czech-tv.cz
0:00
/
0:00

Ivan Martin Jirous - hybatel českého undergroundu se stal posledním držitelem Ceny Jaroslava Seiferta. Ta se uděluje vždy v podvečer narození našeho jediného laureáta Nobelovy ceny za literaturu, tedy 22. září. Porotci ocenili Jirousovo celoživotní dílo a přihlédli i k letos vydanému souboru vězeňské korespondence.

Vedoucí knihovny samizdatové a exilové literatury Libri Prohibiti Jiří Gruntorád k letošnímu rozhodnutí poroty říká:

"Já si myslím, že to je velký český básník a že ji měl dostat už dávno."

Ivan Jirous byl uměleckým vedoucím legendární kapely Plastic People of the Universe. Zásluhy má i na éře samizdatového časopisu Vokno, který vycházel od roku 1979 do roku 1997. Jeho protirežimní aktivity ho v 70. a 80. letech pětkrát přivedly do vězení, kde celkem strávil osm roků. Vězeňskou korespondenci z těchto let, která se dochovala v autorově archivu shrnul svazek s názvem Magorovy dopisy. Vedoucí knihovny Libri Prohibiti nám řekl, proč Ivan Jirous dostal ocenění až teď:

"Tak já si myslím, že možná v minulých letech byly ty poroty příliš konzervativní nebo měly obavy z toho, že by ji měla dostat takto kontroverzní osobnost jako je Jirous."

Ivan Jirous možná na někoho možná působí jako nepochopitelný výtržník. Jiří Gruntorád se však zná s básníkem osobně a říká:

"Já si myslím, že to je hodně jemný a citlivý člověk a tváří se úplně opačně, ne než působí jeho poezie. Z poezie samozřejmě poznáte hodně. Teď mám na mysli takové to jeho chování rabiátské."

S cenou je spojena i finanční odměna ve výši 300 tisíc korun. Tu si básník převezme 16. října v gotickém kostele sv. Anny na Starém Městě.