Ceny Gratias agit

Již popáté byly na ministerstvu zahraničních věcí v Praze uděleny ceny Gratias agit. Ministr Jan Kavan tak ocenil dlouholetou činnost jednotlivců i organizací ve prospěch České republiky. Při předávání cen v Černínském paláci byla i Milena Štráfeldová.

Cena Gratias agit je udělována každoročně při příležitosti státního svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Poprvé ji v roce 1997 předal tehdejší ministr zahraničí Josef Zieleniec například příslušníkům českého praporu působícího v rámci stabilizačních sil SFOR v Bosně. Letošními laureáty se stalo celkem patnáct převážně zahraničních osobností a institucí. O nositelích letošní ceny ministr Kavan řekl:

"Snažili se o všestrannou pomoc České republice, a to i v dobách, kdy to nejvíc potřebovala, snažili se o sblížení české kultury s různorodými kulturami mnohých částí světa. Ve svých zemích se stali skutečnými vyslanci českého národa."

Laureáty se stala i skupina českých, britských a amerických aktivistů, kteří v době totality podporovali československé disidenty. K těm se Jan Kavan obrátil:

V letošním roce jsou mezi vámi i lidé, kteří svými činy napomáhali České republice a jejímu lidu v těžkých dobách totalitní diktatury. Vím, o čem mluvím, neboť jste mi po celých dlouhých dvacet let pomáhali pašovat do této země tuny zakázané literatury, v zahraničí publikovat díla zakázaných autorů, šířit necenzurované informace, dávat hlas umlčovaným, aby mohli vést přeshraniční dialog o míru, právech, svobodě a důstojnosti člověka."

Za všechny oceněné při předávání cen promluvil britský charitativní pracovník Richard Molineux. Vysvětlil mimo jiné i důvody, proč po desítky let podporuje naši republiku:

"Můj zájem se rozšířil, když jsem narazil na nechvalně známou řeč Nevilla Chamberlaina, ve které se zmiňoval o Československu jako o málo známé zemi, o níž toho víme málo, a proto se o ni nemusíme starat. Přestože mi bylo teprve dvanáct, zarazilo mne toto poměrně chabé zdůvodnění. Později, po sovětské okupaci Československa, jsem byl přesvědčen o tom, že moje země rozhodně něco Čechům dluží. A když tedy moje země nehodlá nic udělat, mohl bych třeba udělat něco já sám."

Mezi dalšími držiteli letošní ceny Gratias agit, jejíž název byl předloni rozšířen ještě o jméno Jana Masaryka, jsou například britský překladatel české poezie Ewald Osers, prezident belgické obchodní komory pro Českou republiku Fernand Halbart, ukrajinský krajanský aktivitsta Alexander Drbal, významná hudební pedagožka ukrajinského původu Viktorie Švihlíková, albánský houslista Mustafa Krantja, a z institucí Asociace Olgy Havlové ve Francii nebo Spolek na podporu České vesnice v Berlíně.