Ceny pro fotografy Všetečku a Reicha

Čeští profesionální fotografové ze svého středu vybrali osobnost roku 2009. Stal se jí dvaasedmdesátiletý Jiří Všetečka, autor knihy Všenáprava obrazem a pilný tvůrce s osobitým stylem, který i ve svém věku stále cestuje po světě, fotí a vystavuje. Za dlouhodobý přínos asociace posmrtně ocenila Jana Reicha.

Jiří Všetečka se narodil roku 1937. Proslavil se fotografiemi českého hlavního města, nejznámějším souborem je Pražský chodec. Druhé stěžejní dílo fotografa představuje kniha Všenáprava obrazem, v níž je fotografický soubor inspirován texty Jana Amose Komenského.

"Dámy a pánové, já vám za tohle ocenění moc děkuji, tady jsem přinesl tu knížku, za kterou jsem to dostal, je to moje celoživotní knížka Všenáprava obrazem. Text Jan Ámos Komenský, je to v češtině i v angličtině. Text, který je obrovsky nadčasový a chce, aby tady na světě konečně zvítězil rozum, protože Komenský je znám jako pedagog, ale ne tolik jako filosof,"

Jiří Všetečka v roce 2005
uvedl fotograf na výroční valné hromadě Asociace profesionálních fotografů České republiky, kdy mu byla cena předána.

"Jestliže se mi podařilo ukázat, že fotografie je svébytný výtvarný projev a ještě spojený s textem, a knížka se líbí, tak je to pro mě největší zadostiučinění."

Cena Osobnost české fotografie je určena fotografům, pedagogům, kurátorům, teoretikům fotografie, galeristům či vydavatelům, kteří v daném roce zásadním způsobem přispěli ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie. Prezident asociace fotografů Stanislav Pokorný, který laureáta na ocenění navrhoval, Radiu Praha řekl, že sám patří mezi Všetečkovy žáky:

Z cyklu Všenáprava obrazem

"...a znám jeho dílo, především celý ten cyklus Všenáprava obrazem, vím, odkud vyšel a kam až došel, a myslím, že jeho práce je v české fotografii jednou z nosných linek. Dokázal fotografií vyjádřit myšlenky, které spousta lidí cítí, ale nejsou někdy ani vysloveny. Takže to je jeden z důvodů, proč jsem ho navrhoval."

Všetečku nominovala také fotografka Dagmar Pavlíková:

"Není líný ve tři hodiny ráno vstát a vyjít na své vyhlídnuté místo a čekat. Hodinu, dvě tři, pak sbalit foťák a odejít, protože nepřišlo to správné světlo. A druhý den startuje na to samé místečko znovu."

Asociace profesionálních fotografů zároveň udělila cenu in memoriam Janu Reichovi za dlouhodobý přínos české fotografii. Jan Reich byl jedním z posledních klasiků české fotografie a fotografoval město a krajinu černobíle na velkoformátový deskový přístroj. Zemřel loni v listopadu ve věku 67 let. Jeho manželka v pondělí v Mánesu řekla:

"Při tom vážném onemocnění ještě dělal zátiší, která dovršila oblouk jeho padesátileté práce. To taky na velký formát. A myslím, že ta zátiší byla i předzvěstí celkového zklidnění jeho života..."

Reich byl shodou okolností stejně jako Jiří Všetečka autorem ceněného knižního počinu. Jeho fotografická kniha Bohemia se totiž stala knihou roku v soutěži Magnesia Litera 2006.