Češi mají své osobní spisy na Slovensku

Jak jsme vás už informovali, osobní spisy takřka celé mužské populace České republiky jsou uloženy na Slovensku - tedy v zemi, která není členem Severoatlantické aliance. Podle posledních informací z ministerstva obrany pravděpodobně nebude Česko o vydání těchto spisů Slovensko žádat. Přitom podle bezpečnostních expertů jsou údaje ve spisech snadno zneužitelné. Více k tomu Eva Petržílková.

Na problém upozornil deník Mladá fronta Dnes. Ten zjistil, že ve Vojenském archivu ve slovenské Trnavě jsou dokumenty mužů, kteří do roku 1992 absolvovali vojenskou základní službu v československé armádě - tedy včetně prezidenta, ministrů, průmyslníků či příslušníků tajných služeb. Jsou tam i složky těch, kteří na vojnu nemohli ze zdravotních či jiných důvodů nastoupit. Z těchto spisů lze vyčíst údaje o rodinných poměrech, vzdělání, zvláštních schopnostech a znalostech, handicapech, ale i charakteristiku osobnosti bývalého vojáka včetně jeho zdravotního stavu či sexuální orientace. Bývalý ředitel kontrarozvědky Stanislav Devátý to považuje za skandální:

Osobní spisy zůstaly na Slovensku při dělení federace na základě smlouvy mezi českým a slovenským ministerstvem obrany. Podle Stanislava Devátého se mohly osobní údaje vysoce postavených mužů dostat např. do rukou ruské tajné služby:

Slovenské ministerstvo obrany ale tvrdí, že údaje jsou před zneužitím chráněny a žádné problémy zatím nezaznamenala ani česká strana. Přesto je například šéf národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec přesvědčen, že by se měl archív okamžitě přestěhovat do České republiky. Také nejmenovaný člen speciální policejní jednotky pro uvedl, že podobný archív by leckterá zpravodajská služba vyvážila zlatem. Jak dodal, pomocí fotografií z těchto spisů a speciálních počítačových technik lze snadno identifikovat osoby působící ve zvláštních službách. Vysoký úředník ministerstva obrany Českému rozhlasu řekl, že dělení archívu je nepravděpodobné, protože by bylo nutné změnit mezinárodní smlouvy. To potvrdil i mluvčí slovenského ministerstva obrany Josef Šimo:

Podle českého ministerstva obrany si může každý muž, který se bojí možného zneužití svých osobních údajů, svůj spis z Vojenského ústředního archivu v Trnavě vyžádat.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio