Češi si připomněli 57.výročí konce války

Pietní akt na Vítkově, Foto: ČTK

Politici a pamětníci si ve středu v České republice připomínali 57.výročí konce 2. světové války. Oficiální pietní akty, které se konaly po celé republice, však proběhly bez zájmu veřejnosti. Akcí se účastili především veteráni světové války. Více Jaromír Marek.

Pietní akt na Vítkově,  Foto: ČTK
U pomníku zahraničních letců v Praze se sešli bývalí čeští piloti, kteří bojovali v zahraničních armádách. Mezi přítomnými byli i generálové Alois Šiška a František Peřina, kteří bojovali v britském Královském letectvu. Jak zdůraznil jejich bývalý kolega plukovník Petr Hruba, on a jeho spolubojovníci odcházeli do zahraničí zcela dobrovolně, když po okupaci nebylo možné svobodně žít. "Odcházeli jsme svobodně s tím, že je to naše morální povinost," uvedl Hruba.

"Na každé desce umístěné kolem památníku najdeme jména našich kamarádů, které jsme dobře znali. Když ta jména vidíme, představujeme si je a vzpomínáme na ně s úctou. Jsme tady, abychom si připomenuli, že za svobodou a svobodným životem musíme pevně stát."

Poslanec a stínový ministr zahraničí Jan Zahradil, který se pietního aktu účastnil, zdůraznil, že při vzpomínkách na konec 2.světové války si musíme být hrdí na národní tradice a vždy si připomínat i to, kde je místo České republiky v dějinách.

Povýšení Františka Fajtla,  známého letce z bitvy o Británii,  Foto: ČTK
"Ti kdo bojovali a padli za svobodu evropských národů se stali součástí naší tradice a tradice našich ozbrojených sil. Jsem rád, že česká armáda se k těmto tradicím znovu hlásí a znovu čelí zlo v nejrůznějších oblastech světa."

Konec 2.světové války si připoměli i nejvyšší ústavní činitelé, prezident Václav Havel a zástupci Parlamentu položili věnce u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Zřejmě nějvětší shromáždění se potom konalo před sídlem Českého rozhlasu v Praze, kde se sešlo asi 150 anarchistů.