Češi tráví Vánoce na horách i v Thajsku

Vánoce a přelom roku jsou turisticky nejvytíženějšími obdobími. Řada Čechů je tráví na vlastních chatách či chalupách, někteří zamíří do hotelů, ať už doma či v cizině. Do Česka naopak přijíždějí zahraniční turisté.

Češi jsou např. oproti svým rakouským sousedům méně konzervativní, nedělá jim problémy cestovat po celý rok. Tvrdí to mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

"Co se týče tuzemska, tak prakticky téměř polovinu všech pobytů na horách stráví letos Češi buď v Krkonoších nebo v Jizerských horách. Co se týče zahraničí, tak to je jednoznačně dané: Češi tráví plné dvě třetiny svých zimních zahraničních dovolených na rakouských horách, z toho vyplývá, že i během svátků je jednoznačným lídrem, co se týče zahraničních pobytů Čechů, Rakousko."

Následuje Itálie, Francie, Egypt a Češi také častěji než dříve míří třeba do Spojených arabských emirátů, Thajska či na Kubu.

Chování Čechů cestujících "za hranice všedních dní" se mění.

"I pro letošní svátky platí, že je největší zájem o ubytovací zařízení, kde je např. sauna nebo nějaké relaxační zázemí. Čechům už nestačí jako v devadesátých letech pouze na horách bydlet, ale stoupají nároky na kvalitu a v tom chování Čechů se to jednoznačně odráží."

Češi např. čím dál častěji nechtějí při zahraničních pobytech na horách polopenzi. Motiv je ale jiný než dříve, čeští turisté nechtějí ušetřit a dovézt si jídlo s sebou, ale chtějí vyzkoušet restaurace okolo a pobyt si tak zpestřit.

"Co se týče Rakouska, tak Češi jsou co do počtu na čtvrtém místě. Co se týče italských Alp, tak jsme již třetí za Němci a Poláky. To znamená, že se Češi stali důležitou klientelou i pro tyto západní země a jejich nároky stoupají. Proto jsou i důležitým prvkem pro místní podnikatele."

Někteří Češi jezdí na Vánoce do ciziny a zahraniční turisté naopak směřují do Česka. Jejich počet bude nejspíše víceméně stejný jako v loňském roce. Asociace odhaduje, že vánoční svátky v Česku stráví okolo 150 tisíc cizinců. Silvestra a Nový rok by pak mohlo do Česka přijet oslavit 250 - 270 tisíc turistů.

Má na zahraniční návštěvníky nějaký vliv ekonomická krize?

"Ekonomická krize ve světe způsobila, že markantně klesají útraty turistů v České republice. Klesá také počet turistů z vyspělých západních zemí. Místo nich nám stoupají pouze Poláci, Slováci a Rusové. Tam jsou ale ty důvody jiné. Poláci a Slováci si dříve nemohli dovolit cestovat prakticky vůbec. Nyní ty ekonomiky postupně i výší platů dohánějí západní Evropu, takže my, jako nejbližší a velice známá destinace, tím myslím především Prahu, jsme první na ráně v těch jejich výjezdech do zahraničí."

Stejná situace se očekává i během Vánoc a novoročních oslav, ačkoli bude tedy počet turistů obdobný, tržby z jejich pobytu budou podle odhadů nižší. Asociace oproti loňsku očekává meziroční pokles o 20%.