Rok 2009 a český cestovní ruch

0:00
/
0:00

S blížícím se koncem roku přibývá bilancování. Ani my nebudeme výjimkou, podíváme se, jaký byl rok 2009 v cestovním ruchu.

I na firmy podnikající v cestovním ruchu dopadla letos finanční krize, což se projevilo v nižších tržbách. Důsledky krize jsou velmi výrazné. Pokračuje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR:

"To znamená cca propad 15 - 17 % ve výjezdové turistice a 17 - 20 % v příjezdové turistice, ten dopad je velmi výrazný. Zkrachovala jedna z deseti největších cestovních kanceláří, to samozřejmě mělo velký vliv na trh. Na druhou stranu její krach paradoxně pomohl některým jiným cestovním kancelářím a díky tomu se ten trh poněkud ozdravil."

Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur uvádí podrobnosti týkající se zahraničních turistů v Česku:

"Letošní rok je z hlediska příjezdu zahraničních turistů velmi špatný a musím říct, že ani příští rok to o moc lepší nebude. Česká republika má už úbytky v počtu západních turistů tři roky po sobě, to bych rád zdůraznil. Není to zdaleka jen kvůli krizi, oni už k nám přestávají jezdit dlouhodoběji."

Co se týče krize, situace se podle Jana Papeže zlepšuje. S tím souhlasí i Tomio Okamura:

"Cestovní kanceláře si nasmlouvaly pro příští rok stejné kapacity, jako se prodaly letos, to znamená necelé 2 miliony zájezdů. Očekáváme, že nebude docházet k dalšímu poklesu prodejů ale spíše ke stagnaci a situace se začne postupně stabilizovat."

I letos je turisticky atraktivní období přelomu roku. Pokles zájmu nenastal, Češi budou opět trávit Silvestra např. v Krkonoších či Alpách a často zamíří také do exotických zemí. Naopak do Česka přijede okolo 180 tisíc turistů. Jejich cílem je především metropole.

Jako nejdůležitější událost roku týkající se cestovního ruchu vidí Tomio Okamura zákon, který stanovil cestovním kancelářím povinnost uvádět konečnou cenu zájezdů s výjimkou leteckých. Jan Papež k novele zákona dodává:

"Doufáme, že EU donutí letecké společnosti k tomu, aby i ony musely v budoucnu uvádět plnou cenu. Ale obecně řečeno nám nevadí, že musíme uvádět plnou cenu, myslíme si, že je to dobrý počin k přehlednosti na trhu."

Asociace cestovních kanceláří ČR by podle Jana Papeže uvítala lepší vymahatelnost stávajících zákonů. Tomio Okamura uvádí, že Asociace českých cestovních kanceláří a agentur by ráda viděla nová pravidla o taxislužbě a zpřísnit by se podle ní měly také tresty za pouliční kriminalitu.

"Rádi bychom novelizovali cizinecký zákon, protože si myslíme, že je neúnosné, aby byla ta naše pravidla tak liberální ve srovnání s Německem a Rakouskem, že lidé, kteří tady ani pořádně neplatí daně, tak jsou jim opakovaně dávána povolení k pobytu, což samozřejmě vede k tomu, že je zde zvýšená kriminalita cizích státních příslušníků, týká se to i kapsářů."

Právě před kapsáři varují turisty zahraniční průvodce, nezapomínají ani na další problémy týkající se např. služeb, které turistickému ruchu v Česku výrazně škodí.