Češi ze zahraničí se letos schází na pivním festivalu

Фото: Алексей Пономарев

Češi ze zahraničí se letos poprvé schází na Českém pivním festivalu v Praze. Cílem organizátorů je udělat z této akce místo pravidelného setkávání krajanů. Na festivalu se letos představují i krajanské hudební soubory.

Jan Hübner
Český pivní festival nabízí to nejlepší z českých pivovarů, o obsluhu se stará 200 krojovaných číšnic a číšníků. Neopakovatelnou atmosféru nabízí i největší pivní stan v Česku s celkovou kapacitou 10 tisíc míst, uvedl ředitel festivalu Jan Hübner:

"Náš zájem je využít tu akci ke každoročnímu velkému setkání Čechů žijících v zahraničí. Říkáme si, kde jinde, než u českého piva by k něčemu takovému mělo dojít. Ta akce je dostatečně velká na to, aby se tam takové setkání mohlo uskutečnit. Jenom pro vaši představu, je tam 10 tisíc míst k sezení."

Od setkávání krajanů si do budoucna organizátoři festivalu hodně slibují. Letošní setkání nazvali Celosvětový sjezd krajanů. Začíná v pátek a trvá až do neděle. Jeho součástí je i vystoupení krajanských souborů, dodala ředitelka krajanského festivalu Věra Doušová:

Věra Doušová
"Na pivní festival letos přijedou nejlepší soubory, které tady vystupovaly. Bude to soubor z Ukrajiny, Slovenska, Maďarska, ze Srbska a z Chorvatska. Bude to taková ukázka, protože krajanský festival bude letos až v září, ale máme společnou ideu, že od příštího roku bychom mohli krajanský festival, který letos bude už šestým rokem, začlenit do Českého pivního festivalu. Myslíme si, že stejní diváci, krajané ze zahraničí, jezdí na obě akce a přece jenom ze zámoří je to hodně daleko. Možná by bylo pro návštěvníky praktičtější, kdyby jeli na jednu akci společnou."

Na festival přijíždí hudební soubory, které v minulých ročnících nejvíc zaujaly.

"Z Ukrajiny soubor z Žitomiru, který loni získal druhou cenu. Myslím, že největší popularitu u diváků získá soubor ze Slovenska, to je soubor složený ze dvou částí. Žijí v Bratislavě a je to Slovácký krúžok a Skaličan. Z Maďarska je to soubor z Budapešti, který získal první cenu."

"Český pivní festival má už ve světě veliký zvuk a všechno, co je s ním s pojené, má šanci získat velikou publicitu v zahraničí,"

dodal jeho ředitel Jan Hübner. Organizátoři Českého pivního festivalu pomohou krajanům i finančně. Převezmou na sebe část režie spojenou s cestou, například ubytování a stravování. Z pivního festivalu se totiž stává stále známější akce.

"Český pivní festival vstupuje již do svého pátého ročníku. Za tu dobu se vyprofiloval, dá se říci v největší zábavní akci v ČR, kde se sejde během sedmnácti dnů konání v letošním roce více než 150 tisíc lidí. Je to místo, kde je prezentováno to nejlepší z českých pivovarů. Čepujeme více než sto značek českého piva a důležité je, že polovina z těch 150 tisíc lidí, co letos čekáme, přijede na tuto akci ze zahraničí. Veliká část návštěvníků je z Ruska, pak jsou to Britové, Němci, Američané. Máme rezervace na místa od Nového Zélandu po Aljašku. Například renomovaný deník Financial Times český pivní festival letos zařadil mezi 40 největších akcí na světě po boku olympijských her a karnevalu v Riu a Oktoberfestu, což nás samozřejmě velmi těší a ukazuje i to, jak je ze zahraničí na tu akci nahlíženo."

Ilustrační foto
Festival nabízí program každý den, například vystoupení skupin a zpěváků. V pondělí se chystá i akce pro jednu z početných menšin v Česku - Vietnamce.

"Dračí den. Je to v podstatě taková první integrační akce Vietnamci v Čechách u piva s Čechy. Velice dobře zareagovala ambasáda i Svaz Vietnamců a chtějí z toho vyprofilovat každoroční velikou akci. Bude tam nabízena vietnamská gastronomie, bude tam obsluhovat zde zvolená Miss Vietnam. Vystoupí i několik vietnamských souborů. Zájem nás příjemně překvapil."

Národnostním menšinám, přesněji řečeno jejich folkloru, se věnuje i další festival Praha srdce národů. Tato přehlídka se koná už po čtrnácté. V Praze se v těchto dnech představí čtyři stovky tanečníků, zpěváků a hudebníků různých národností z Evropy, Afriky, Asie i Ameriky.