Česká aplikace pomáhá turistům v bezpečném cestování v době koronaviru

Foto: SmartGuide

Objevovat Česko bezpečně s minimalizací rizika nákazy koronavirem. To nabízí česká aplikace SmartGuide. Cestovatelé díky ní mohou zamířit na místa, která nejsou běžně tak navštěvovaná a vyhnout se zbytečnému kontaktu s ostatními turisty. Projekt podpořilo ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci programu chytrých opatření proti covid-19.

Foto: SmartGuide

SmartGuide je mobilní aplikace, která vznikla před dvěma lety a slouží jako průvodce po zajímavých místech. Je k volně ke stažení a cestovatele provádí virtuální průvodce po okolí jako místní. Nabízí návštěvu více než čtyř stovek lokalit po celém světě.

S příchodem koronaviru a útlumem cestování přispěchala společnost SmartGuide s novým modelem. Zatímco do té doby se soustředila hlavně na zahraniční turisty, ať už v Česku, nebo v jiných zemích, nyní se rozhodla více zaměřit na Čechy a na výlety po Česku.

Spoluzaložila platformu Zachraňme turismus, která má přes 200 členů z oblasti cestovního ruchu. V rámci tohoto projektu chytrá aplikace SmartGuide inspiruje domácí i zahraniční turisty k poznávání i méně navštěvovaných destinací a podporuje znatelně bezpečnější domácí turismus, subjekty v cestovním ruchu i tuzemské firmy.

Foto: SmartGuide

"Aplikace udělá z každého mobilu doslova osobního průvodce, který provede cestovatele po hlavních atrakcích i neznámých zákoutích a vypráví jim zajímavé příběhy o těchto místech, a to i pokud nemají připojení k internetu," řekl ředitel SmartGuide Jan Doležal.

Některá místa jsou opatřena i prvky rozšířené reality, takže se třeba na pražském Staroměstském náměstí vyjeví návštěvníkům na displeji telefonu digitální kat, který vypráví o popravě 27 pánů.

"Aplikace  umožní návštěvníkům poznávat krásy naší země samostatně a bezkontaktně, čímž brání šíření koronaviru. Navíc bude aplikace napojena přes eRoušku na státní systém chytré karantény," doplnil Doležal.

Více zákazníků z řad turistů

Ministerstvo průmyslu a obchodu oceňuje, že projekt SmartGuide pomáhá nejen v bezpečném cestování, ale také restartu českého cestovního ruchu a ekonomiky po koronavirové krizi díky zanesení kvalitních místních podniků do map destinací a tím jim přivede více zákazníků z řad turistů.

Platforma SmartGuide poskytuje prostor pro spolupráci všem subjektům turistického ruchu, muzeím, zoologickým zahradám, hradům a zámkům i agenturám. Je schopna nabídnout prostor také obcím a krajům, které mohou prostřednictvím SmartGuide zvýšit počty návštěvníků.

Obsah do aplikace mohou vkládat třeba i profesionální průvodci, kteří v době propadu turistického ruchu můžou přes aplikaci nalákat nové turisty.

"Zamyslí se, kde po České republice je zajímavé místo, kde by mohli připravit předplánovanou trasu, kterou pak mohou nabízet přes aplikaci SmartGuide. Buď zdarma anebo za nějaký poplatek," řekl Českému rozhlasu obchodní ředitel SmartGuide Václav Jurčíček.